AktualnoSlovenija

Izvršni odbor DeSUS o konstruktivni nezaupnici in Erjavčevi kandidaturi za predsednika vlade

Izvršni odbor DeSUS se bo danes seznanil z vložitvijo konstruktivne nezaupnice in kandidaturo predsednika stranke Karla Erjavca za predsednika vlade. Kot je v sredo povedal Erjavec, bodo razpravljali tako o razlogih za predlog nezaupnice kot o razlogih za to, da DeSUS ne podpira aktualnega predsednika vlade Janeza Janše.

Na sejo izvršnega odbora so vabljeni tudi predsedniki pokrajinskih organizacij in poslanci, kot član odbora po funkciji pa bo morda med drugimi prisoten tudi kmetijski minister Jože Podgoršek. Ta sicer tudi po izstopu DeSUS iz koalicije še vedno dela v Janševi vladi.

Pričakovati je razpravo o vprašanju podpore poslancev DeSUS konstruktivni nezaupnici, ki so jo v sredo znova vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS. Predlog so podprle z 10 poslanskimi podpisi, vsaka od strank predlagateljic je prispevala dva.

Od poslancev DeSUS sta podpis prispevala vodja poslanske skupine Franc Jurša in poslanec Jurij Lep, na glasovanju za mandatarja pa Erjavec pričakuje vsaj tri glasove podpore iz poslanske skupine DeSUS. Že pod prvi predlog nezaupnice, ki so ga vložili januarja, a je Erjavec pozneje umaknil soglasje, se sicer ni podpisal poslanec Branko Simonovič.

Tudi tokrat od poslancev DeSUS prihajajo različne informacije. V primeru neuspeha nezaupnice je tako odprto vprašanje sodelovanja DeSUS z vlado, morda tudi s posebnim sporazumom.

Erjavec je v sredo dejal, da v primeru neuspeha nezaupnice ne namerava odstopiti kot predsednik DeSUS, saj da se v politiko ni vrnil zato, da bi uspel s konstruktivno nezaupnico, ampak zato, da konsolidira DeSUS.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button