AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Izvoz januarja medletno nižji za 2,8 odstotka, uvoz za 8,5 odstotka

Slovenija je januarja izvozila za skoraj 2,9 milijarde evrov blaga, kar je 2,8 odstotka manj kot januarja lani. Vrednost uvoza se je znižala za 8,5 odstotka na nekaj nad 2,5 milijarde evrov. Presežek v blagovni menjavi je dosegel 348 milijonov evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 113,7-odstotna, je danes objavil državni statistični urad.

Vrednost izvoza je bila januarja, ko je obseg blagovne menjave v primerjavi z drugimi meseci običajno eden skromnejših, za 5,6 odstotka višja od vrednosti povprečnega mesečnega izvoza v prejšnjem letu, vrednost uvoza pa je bila za 4,5 odstotka nižja.

Na presežek v blagovni menjavi je vplival tako višji izvoz v članice EU kot tudi višji izvoz v nečlanice, pri čemer je slednji k presežku prispeval za približno desetino več.

Slovenija je skoraj dve tretjini celotne blagovne menjave pri trgovanju s tujino januarja ustvarila s članicami EU; pri izvozu blaga je ta delež znašal 63,9 odstotka, pri uvozu blaga pa 66,7 odstotka.

Vrednost blaga, ki ga je Slovenija januarja izvozila v članice EU, je bila za 6,7 odstotka nižja kot januarja lani. Vrednost blaga, ki ga je iz teh držav uvozila, pa je bila nižja za 10,6 odstotka. Blago, izvoženo v članice EU v januarju letos, je bilo vredno 1,9 milijarde evrov, blago, uvoženo iz članic EU, pa 1,7 milijarde evrov.

V države, ki niso članice EU, je Slovenija januarja izvozila za eno milijardo evrov blaga, od tam pa je uvozila za 800 milijonov evrov. Vrednost izvoza blaga v te države je bila za 4,9 odstotka višja kot januarja lani, vrednost uvoza blaga pa za 3,9 odstotka nižja kot januarja lani.

Presežek v blagovni menjavi z državami, ki niso članice EU, je bil v letošnjem januarju glede na salde blagovne menjave v januarjih preteklih let najvišji v zadnjih desetih letih.

Source
STA
Back to top button