Izteka se rok za vpis elektronskega naslova gospodarskih družb v poslovni register

Ajpes gospodarskim družbam priporoča, da do 24. februarja v Poslovni register Slovenije vpišejo svoj elektronski naslov. To je namreč v skladu z novelo zakona o gospodarskih družbah obvezno, poudarjajo na Ajpesu. Doslej je svoj elektronski naslov vpisalo dobrih 42 odstotkov vseh zavezancev.

 

 

Obveznost velja za kapitalske in osebne gospodarske družbe ter tudi za gospodarska interesna združenja in podružnice tujih podjetij, ne velja pa za samostojne podjetnike.

Na podlagi zadnje spremembe zakona o gospodarskih družbah februarja lani morajo namreč družbe v predlogu za vpis ustanovitve navesti tudi elektronski naslov družbe, ki se vpiše v Poslovni register Slovenije. Obstoječe družbe pa morajo elektronski naslov v register vpisati v roku enega leta od uveljavitve zakona, to je do 24. februarja letos, so pojasnili na Ajpesu.

Podatek o elektronskem naslovu lahko družbe predložijo na več načinov. Izpolnjen in ročno ali elektronsko podpisan obrazec Predlog za vpis spremembe v PRS lahko dostavijo po pošti, elektronski pošti ali osebno na izpostavo Ajpesa. Elektronsko ali ročno podpisano vlogo za vpis elektronskega naslova lahko dostavijo ali pošljejo na izpostavo Ajpesa. Predlog za vpis spremembe samo v PRS je mogoče vložiti tudi na točki SPOT. V primeru, da se hkrati spreminjajo tudi drugi podatki o družbi, lahko na SPOT točki ali pri notarju vložijo zahtevo za vpis elektronskega naslova hkrati z vložitvijo predloga za vpis spremembe v sodni register.

Na Ajpesu ob tem vsem družbam, ki že imajo vpisan elektronski naslov, priporočajo, da preverijo, ali je ta ustrezen, in ga po potrebi spremenijo na enega izmed opisanih načinov.

Tiste družbe, ki so ob vpisu označile, da ne želijo javne objave svojega elektronskega naslova, pa pozivajo, da dovolijo Ajpesu, da ga javno objavi, oziroma morajo predložiti drug elektronski naslov za vpis. V skladu s spremembo zakona je elektronski naslov družbe javen podatek, ki bo objavljen na spletni strani Ajpes ePRS in bo obenem dostopen vsem uporabnikom podatkov poslovnega registra.

Za nespoštovanje določbe o vpisu elektronskega naslova v register je v zakonu o gospodarskih družbah predpisana globa, so še opozorili na Ajpesu.

Source
STA
Back to top button