SlovenijaKultura

Izšel prvi letošnji album Izštekanih s kranjsko zasedbo Le Serpentine

Poudarki zgodbe
  • Od konca 90. let je bila pogostost albumov iz Izštekanih po njegovih besedah približno enkrat letno. Objavili so jih Orlek, Zmelkoow, Dežurni krivci, Center za dehumanizacijo, Pips, Chips & Videoclips, Bossa de novo, Siddharta, The Tide, Elemental, Niet, Zlatko, Štefan Kovač Marko banda, Shyam, Mi2, Elevators, Feedback, Robert Jukič in Klemen Klemen.

Izšel je najnovejši album, nastal po radijski oddaji Izštekani, ki na Valu 202 že več kot 20 let mesečno predstavlja domače glasbene izvajalce. Album Izštekani Le Serpentine je v oddaji nastal februarja lani, od konca decembra pa je na voljo pri ZKP RTV Slovenija in pri spletnih glasbenih ponudnikih, kot so Deezer, Youtube, Apple in Amazon.

Kot so sporočili z RTV Slovenija, so se kranjski indie rockerji Le Serpentine zbrali pred devetimi leti. Na prvencu Ujemi val leta 2015 so začrtali smer, ki “se giblje med ostrim in alternativnim ter dopadljivim, lepim, komunikativnim”. Nizu popevk tedna je junija 2019 na Valu 202 sledil Jutranji koncert pri Andreju Karoliju. Istega leta so izdali tudi drugi album Pobarvanka, lani pa so nastopili v Izštekanih pri Juretu Longyki.

Izštekani Le Serpentine je tako najnovejši album, nastal po tej oddaji, ki se je rodila leta 1993 na Radiu Študent in od leta 1998 domuje na Valu 202. Od selitve na RTV so izvedli več kot 220 oddaj in osem posebnih decembrskih koncertov Izštekanih 10. Pred Le Serpentine je lani spomladi izšel album Izštekani Haiku Garden, ki je bil v Mladini izbran med pet najboljših domačih albumov lanskega leta.

Tradicija, da po oddaji izide tudi album, sega še v čas njenega obstoja na Radiu Študent. “Prvi plošči s posnetki iz oddaje sta bili zbirki različnih izvajalcev Izštekani na Radiu Študent 1. in 2. del v letih 1995 in 1999. Prvi pravi album pa je izšel leta 1997 prav pri ZKP RTV Slovenija, to je bil Bunkovc Party-ja Orlekov, ki je danes na voljo tudi v digitalni obliki,” je za STA povedal Longyka.

“Leta 2018 smo v sodelovanju Vala 202 in ZKP uvedli pogostejšo prakso digitalnih izdaj, ki gredo prek spletnih ponudnikov naravnost k poslušalcem. Albumi imajo enoten naslov Izštekani in skladno vizualno podobo. Doslej so izšli Koala Voice, MRFY, Tabu, Bordo, Fed Horses, Haiku Garden in Le Serpentine,” je pojasnil Longyka.

Po njegovih napovedih bodo v naslednjih mesecih izšli še vsaj štirje albumi, ki so v pripravi.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button