SlovenijaGospodarstvo

Izidom referenduma bodo prišteli še glasovnice iz tujine

Člani volilnih komisij bodo danes začeli s štetjem referendumskih glasovnic, ki so prispele po pošti iz tujine. Te sicer izida referenduma o noveli zakona o vodah ne morejo spremeniti, saj je na glasovanju 11. julija vladno novelo zavrnilo 86,69 odstotka volivcev.

Na referendumu o noveli zakona o vodah je namreč ob 46,19-odstotni udeležbi za uveljavitev zakona glasovalo 104.173 oz. 13,31 odstotka volivcev, proti pa 678.400 oz. 86,69 odstotka.

Izida referenduma torej tudi glasovnice po pošti iz tujine ne morejo spremeniti, čeprav še ni znano, koliko glasovnic so vrnili volivci, ki so bili na dan referenduma v tujini, ker tam stalno ali začasno prebivajo.

Po pošti so lahko glasovali tudi nekateri volivci iz Slovenije, ki so oddali 661 glasovnic, od tega se jih 82,15 odstotka izreklo proti uveljavitvi zakona. Te glasovnice so prešteli že minuli teden.

Po preštetju glasov iz tujine bo ministrstvo za notranje zadeve pripravilo še podatke o številu volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja na dan glasovanja, okrajne volilne komisije in državna volilna komisija pa bodo preverili, kdo od umrlih volivcev je na referendumu glasoval.

Državna volilna komisija bo poročilo o izidu glasovanja na referendumu potrjevala predvidoma 7. septembra.

Referendum je potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo. Po oceni gibanja bi zakon razširil možnost gradnje na priobalnih in vodnih zemljiščih, s tem pa poslabšal stanje voda in poplavno varnost.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button