Slovenija

Izbirna komisija je priporočila Novo Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025

Maribor je z več slovenskimi partnerskimi mesti nosil ta naziv leta 2012

Laskavi naslov Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025 bo od slovenskih mest nosila Nova Gorica. Naziv bo v letu 2025 nosilo tudi nemško mesto Chemnitz.

Novogoriška kandidatura za EPK 2025 je nastala v sodelovanju s čezmejno Gorico. Kandidaturo so poimenovali Go! Borderless, Gremo! Brezmejno, njihov cilj pa je tudi urbanističen – biti kot eno mesto, čeprav z različnima kulturama. Napovedali so, da bodo samo v letu 2025 pripravili več kot 600 kulturnih dogodkov in več kot 60 projektov z raznolikimi partnerji. V okviru projektov se bodo povezovali z 251 partnerji, ki poleg Slovenije prihajajo še iz 34 drugih držav.

Za še pestrejšo povezanost dvojice mest
Obe Gorici sta že sicer izjemno povezani, s projektom EPK pa bi lahko dosegli še veliko več, kar se je izkazalo že med pripravo kandidature. Na kulturnem področju je poznavanje obeh kultur ob državni meji še vedno majhno, saj “ne poznamo jezika drug drugega oz. ga vsaj ena stran ne pozna,” je pred časom povedala vodja novogoriške kandidature Neda Rusjan Bric.

Trg Evrope kot “epicenter programa”
Pred današnjo spletno razglasitvijo so se oglasili iz slovesniki mest, ki so oddala kandidaturo. Novogoriški predstavniki so se tako oglasili s Trga Evrope, ki povezuje obe mesti. Vodja kandidature je dejala, da ta trg predstavlja tudi središče programa in so ga poimenovali tudi “epicenter programa. Epicenter v smislu sprememb, ki bi jih naj prinesel naziv EPK 2025 v naši dve mesti. Naš moto je Go! Borderless, torej Gremo! Brezmejno. Tukaj ne mislimo zgolj na mejo, temveč na vse meje na tem svetu, za katere nočemo, da bi še obstajale.” Ob razglasitvi pa je povedala, da jo prevevajo neverjetni občutki in da hkrati upa, da jim bo uspelo jutri vsaj nekoliko počivati – nato bodo nadaljevali z delom, tako kot so si ga začrtali v zapisanem načrtu.

Predsednica sveta neodvisnih strokovnjakov za izbor EPK Cristina Farinha se je ob razglasitvi med drugim zahvalila vsem mestom, ki so oddala kandidature, za njihovo “motivacijo, trud in fleksibilnost, da so kljub tem nestanovitnim časom nadaljevala s svojimi prizadevanji.” Ekipe so se prav tako potrudile, da so lahko bili izvedeni ogledi mest prek spleta in tudi sestankovali so na ta način.

Vsa mesta so se v svojih kandidaturah lotila pomembnih in dejanskih evropskih vprašanj, kot so solidarnost, meje, podnebne spremembe in tudi transformacije nasploh. Zelo nas veseli, da smo se poglobili v te razprave z mesti, kljub tem da so potekale na daljavo. Pandemija nam je pokazala, da je kultura bistvenega pomena za naša življenja in se je izkazala kot naša spremljevalka v časih zaustavitev javnega življenja, saj smo se zatekli h knjigam, glasbi, filmom,” je še dejala Cristina Farinha.

Opomnila je, da pa je po drugi strani prav kulturni sektor tisti, ki ga je trenutna kriza zelo prizadela. “Naziv EPK je dobra priložnost za to, da se v Sloveniji nahrani kulturo. Zato upam, da bodo pri tem sodelovala vsa slovenska mesta, ne glede na izbiro zmagovalca, saj gre za EU-iniciativo na nacionani ravni,” je še pozvala predsednica sveta neodvisnih strokovnjakov za izbor EPK.

Tudi župana obeh Goric na Trgu Evrope
To pomeni, da imata Gorici kot enotno urbano območje priložnost, da postaneta prestolnici in pomembna točka v Evropski uniji. Leta 2025 bo celotna pozornost usmerjena v goriško območje, ki je tudi center čezmejne regije. Osvojitev naslova je namreč priložnost za celotno regijo, ki ima svojo čezmejno dimenzijo. Obe Gorici bosta prva prestolnica neke regije, ki se razteza čez dve državi,” je po razglasitvi dejal župan Nove Gorice Klemen Miklavič.

Župan Gorice Rodolfo Ziberna pa je dejal: “To zmago posvečam občanom, ljudem tega edinstvenega ozemlja, ki so toliko trpeli, a so uspeli odreagirati tako, da so ustvarili boljšo prihodnost za mlade. Biti Evropska prestolnica kulture nam bo omogočilo pridobiti nove človeške in finančne vire za razvoj gospodarstva in zaposlovanja naših mest s pomočjo kulturnih, pa tudi urbanističnih in gospodarskih pobud.

Vir: Facebook

 

Najpomembnejša pobuda EU-ja na področju kulture
Kandidatura za naziv EPK je imela ves čas polno in nedeljeno politično podporo v obeh Goricah, celotni severnoprimorski regiji in deželi Furlaniji-Julijski krajini.

Čestitke je Novi Gorici namenil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, ob čemer je izrazil izredno veselje, saj gre za čezmejno sodelovanje dveh mest. Spomnil je, da je bila prav Nova Gorica mesto, ki je bilo središče ob vstopu Slovenije v EU. Dodal je, da gre nemara tudi na simbolni ravni za neko zavezo, da se bo Nova Gorica skupaj z Gorico umestila na zemljevid Evrope kot uspešno, kulturno osveščeno mesto.

EPK je najpomembnejša pobuda EU-ja na področju kulture. Njeni začetki segajo v leto 1985, ko so na pobudo takratne grške ministrice za kulturo Meline Mercouri evropski ministri za kulturo sprejeli resolucijo o letni organizaciji evropskega mesta kulture. Leta 1999 je bila sprejeta odločitev o preimenovanju pobude v Evropsko prestolnico kulture.

Via
STA
Source
rtv.si

Povezani Članki

Back to top button