Iz Slovenije ob obletnici smrti Mahse Amini podpora položaju žensk v Iranu

Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta ob prvi obletnici smrti Mahse Amini, ki je v Iranu umrla v policijskem pridržanju, izrekla podporo iranskim ženskam. Položaj žensk v Iranu je še vedno zaskrbljujoč, je opozoril Golob, Fajon pa je poudarila, da so prihodnost sveta ženske in mladi po svetu, ki se borijo za svobodo.

Položaj žensk v Iranu je leto kasneje še vedno zelo zaskrbljujoč, ustrahovanje ter sistematično zatiranje žensk in zagovornikov človekovih pravic se nadaljuje, je vlada na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, navedla besede premierja Goloba. Mednarodna skupnost mora še naprej braniti njihov pravičen boj za svobodo in boljšo prihodnost, je dodala vlada.

Ministrica Fajon pa je na družbenem omrežju X zapisala, da so ženske in mladi po celem svetu, ki se borijo za svobodo, človekove pravice in demokracijo, prihodnost tega sveta.

Moralna policija je Mahso Amini aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab. Njena smrt je sprožila val protestov v Iranu. Ti so bili sprva usmerjeni poti islamskim pravilom oblačenja za ženske, kmalu pa so prerasli v protivladne proteste. Ubitih je bilo več sto in aretiranih na tisoče ljudi. Leto kasneje Iranke še naprej kljubujejo oblastem.

Back to top button