Slovenija

Invalidske organizacije ob ugotovitvah KPK: Ključno je zagotavljanje stabilnih sredstev

V nacionalnem svetu invalidskih organizacij in nacionalnem forumu humanitarnih organizacij ob ugotovitvah KPK, da so pri razdeljevanju sredstev Fiha korupcijska tveganja in da so potrebne posodobitve, navajajo, da podpirajo aktivnosti v smeri nadaljnjega razvoja Fiha. A po njihovi oceni je ključno zagotavljanje stabilnih sredstev.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je pri postopkih razdeljevanja sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) ugotovila številna korupcijska tveganja, je Fihu odredila posodobitev načrta integritete. Pristojne pa je pozvala k pripravi zakona, ki bo celovito in transparentno uredil te postopke.

V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) in Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS) pa so zapisali, da je Fiho primer dobro delujočega sistemskega financiranja dela socialne politike v državi.

Kot so pojasnili, opravlja svoje poslanstvo s financiranjem preko 300 posebnih in drugih socialnih programov invalidskih in humanitarnih organizacij za več kot 500.000 uporabnikov. Država za vzpostavljeni sistem dobiva pohvale tudi v tujini, celo v Združenih narodih, so spomnili.

Podpirajo tako prizadevanja sveta Fiha za izboljšave kot tudi uresničevanje zahtev in priporočil računskega sodišča in KPK. Ob nastopu novega vodstva fundacije pa pričakujejo konkretnejše ukrepe in pristop k razvoju fundacije. Vladimir Kukavica je namreč po skoraj triletnem vodenju podal odstopno izjavo, na podlagi katere s 30. aprilom nepreklicno odstopa s položaja direktorja Fiha. Zmotila ga je predvsem netransparentnost delovanja fundacije in delovanje članov sveta mimo interesov Fiha, je zapisal v torkovem sporočilu za javnost.

V NSIOS in NFHOS so navedli še, da je sicer ključno zagotavljanje zadostnih, trajnih in stabilnih sredstev, s katerimi bodo invalidske in humanitarne organizacije lahko še naprej izvajale svoje poslanstvo v skrbi za svoje uporabnike. Upad sredstev oziroma njihovo nihanje ne sme ogroziti dela invalidskih in humanitarnih organizacij ter s tem življenj posameznikov, za katere skrbijo, so pozvali.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button