Interpelacijo Ciglerja Kralja bi lahko vložili že danes

Interpelacijo ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, ki so jo spisali v LMŠ, bi lahko vložili že danes. V Levici so že napovedali, da jo bodo sopodpisali, druge stranke o tem še odločajo. Minister sicer zanika očitke glede financiranja Zavoda Iskreni. Neuradno pa se očitki v interpelaciji nanašajo predvsem na ministrovo delo v času epidemije.

 

Podrobnosti očitkov iz interpelacije še niso znane, je pa prvak LMŠ Marjan Šarec na Twitterju kot “kapljo čez rob” opredelil dodelitev sredstev Zavodu Iskreni, ki je proti cepljenju in katerega soustanovitelj je bil pred nastopom ministrske funkcije Cigler Kralj. “Da o stanju v domovih starejših niti ne govorimo,” je dodal.

Tudi v Levici so se odločili za podporo interpelaciji v prvi vrsti “zaradi odgovornosti za stanje v domovih za starejše občane, kjer minister in vlada niso zaščitili oskrbovancev”. “Pa tudi zaradi sporne izbire Zavoda Iskreni, ki je tesno povezan z ministrom in odpira resne korupcijske in klientelistične sume,” je v odzivu navedel vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Po neuradnih informacijah STA v pripravljenem besedilu predloga interpelacije, ki se sicer lahko še spremeni, ministru očitajo predvsem odgovornost za njegovo delo na področju resorja, ki ga vodi. Tako mu med drugim očitajo, da je ukrepal neučinkovito za zajezitev širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše, da ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih in da ni vodil ustreznega dialoga s socialnimi partnerji. Med očitki pa je tudi koruptivno in klientelistično ravnanje pri dodeljevanju sredstev na javnem razpisu, kjer da je favoriziral določene nevladne organizacije.

Sredstva je Zavod Iskreni sicer dobil na javnem razpisu za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Minister Cigler Kralj očitke v zvezi s tem zavrača in navaja, da v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa, na katerem je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, so za STA sporočili z ministrstva. Zato tudi ne namerava odstopiti s funkcije. Zagotovil je tudi, da podpira cepljenje.

Premier Janez Janša pa je v odzivu na napoved vložitve interpelacije na Twitterju zapisal, da se obeta “izjemno koristna razprava”. “Ko bo slovenska javnost izvedela, koliko so leve vlade zapravile za klientelistična nakazila svojim NVO satelitom, bo Zavod Iskreni postal simbol razkritja sistemske korupcije kaviar levice,” je dodal.

LMŠ je predlog interpelacije Cigler Kralja poslala v sopodpis tudi nekaterim drugim opozicijskim poslanskim skupinam, a njihova podpora še ni znana.

Za uspeh interpelacije je potrebnih 46 glasov poslancev.

Source
STA
Back to top button