Industrijska proizvodnja raste na račun predelovalnih dejavnosti

Vrednost industrijske proizvodnje je bila januarja za 1,6 odstotka višja kot decembra, a je bila višja le v predelovalnih dejavnostih. Prihodek od prodaje v industriji je bil na mesečni ravni višji, vrednost zalog pa nekoliko nižja. Glede na lanski januar se je vrednost industrijske proizvodnje prvi letošnji mesec povečala za 1,3 odstotka.

Po podatkih državnega statističnega urada se je v industrijski proizvodnji januarja v mesečni primerjavi zvišala le vrednost predelovalne industrije, in sicer za dva odstotka. V rudarstvu ter dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro je bila nižja za 4,1 odstotka in za 2,4 odstotka.

Vrednost industrijske proizvodnje je bila na mesečni ravni višja v proizvodnji izdelkov za široko porabo (za 3,7 odstotka) in v proizvodnji izdelkov za vmesno porabo (za 0,5 odstotka). V proizvodnji izdelkov za investicije je bila nižja, in sicer za 5,9 odstotka.

Skupni prihodek od prodaje v industriji je bil januarja glede na december višji za 0,1 odstotka. Za 5,5 odstotka je bil višji na domačem trgu, na tujem trgu pa je bil za 1,3 odstotka nižji.

Prihodek od prodaje je bil na mesečni ravni višji v dveh namenskih skupinah izdelkov, in sicer v proizvodnji izdelkov za vmesno porabo (za 1,1 odstotka) in v proizvodnji izdelkov za široko porabo (za 0,5 odstotka). V namenski skupini proizvodnja izdelkov za investicije je bil nižji (za 8,2 odstotka).

Glede na januar 2020 je bil skupni prihodek od prodaje v industriji v januarju letos nižji za 1,1 odstotka, pri čemer je bil na tujem trgu nižji za 1,8 odstotka, na domačem trgu pa višji za 1,4 odstotka.

Skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila januarja za 0,2 odstotka nižja kot decembra in prav tako za 0,2 odstotka nižja kot januarja lani. Vrednost zalog je bila na letni ravni višja le v namenski skupini proizvodov za široko porabo (za 3,8 odstotka), v skupini proizvodov za investicije in v skupini proizvodov za vmesno porabo pa je bila nižja (za 2,6 odstotka in za dva odstotka).

Source
STA
Back to top button