SlovenijaGospodarstvo

Impol lani s skoraj polovico višjimi prihodki

Bistriški Impol je minulo leto zaključil s 45 odstotkov višjimi prihodki, ki so znašali dobrih 845 milijonov evrov. Kot pojasnjujejo v podjetju, je vzrok za takšno povišanje ob skoraj petino višji količinski prodaji tudi zvišanje borznih cen aluminija, kar je osnova za oblikovanje prodajnih cen. Leto so končali s 35,5 milijona čistega dobička.

 

 

Skupina, ki je konec leta v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem zaposlovala 2500 ljudi, samo v Slovenski Bistrici pa 1446 oziroma 90 več kot leto prej, je tako čisti dobiček v primerjavi z letom prej, ko je ta znašal dobrih 14 milijonov evrov, več kot podvojila, je razvidno iz letnega poročila.

Impol je lani kar 93 odstotkov vseh prihodkov ustvaril na tujih trgih, večinoma v Evropski uniji, med katerimi je s tretjinskim deležem najpomembnejša Nemčija. Dobro desetino prihodkov so ustvarili v Italiji, skoraj šest odstotkov na Hrvaškem, več kot pet odstotkov na domačem trgu, ostali pomembnejši trgi pa so še Češka, Francija, Španija, ZDA, Avstrija, Nizozemska, Madžarska in Poljska.

Čeprav so v prvih dveh mesecih letošnjega leta močno občutili porast okužb s koronavirusom, so uspešno dosegli mesečne plane, zdaj pa jim največji izziv predstavlja dogajanje v Ukrajini. Pričakovano je prišlo do podražitve energentov in povečanje borzne cene aluminija, negativne posledice pa pričakujejo tudi pri povpraševanju svojih odjemalcev.

Vseeno so marca dosegli rekorden obseg proizvodnje, saj so na lokaciji v Slovenski Bistrici proizvedli za dobrih 29.000 ton izdelkov in odlitkov, k dobremu rezultatu pa sta prispevala tudi srbski Impol Seval s 5250 tonami in hrvaški Impol-TLM s skoraj z 11.200 tonami izdelkov.

Za slovenski del skupine je zaradi Impolovih velikih razvojnih načrtov zelo dobra novica tudi nedavno dokončanje novega kablovoda, enega najzahtevnejših projektov v zadnjih letih, s katerim so svoji industrijski coni zagotovili nemoteno in zanesljivo oskrbo z električno energijo.

“Leto 2021 je bilo spet leto polno novih izzivov in negotovosti. V zadnji polovici leta smo se srečevali z močnimi inflacijskimi pritiski na področju določenih vrst stroškov. Žal vidimo, da tudi leto, v katerega smo stopili, prinaša še večjo mero negotovosti,” poudarjajo v bistriški skupini, ki ima nekaj težav tudi pri načrtovani naložbi v njihovi šibeniški tovarni, kjer se roki izgradnje nove livarne zaradi formalnih zapletov zamikajo.

Ker so ob koncu prvega četrtletja letos razmere z naročili, cenami, povpraševanjem, organiziranjem poslovnih procesov in z obvladovanjem razmer, povezanih s pandemijo, relativno dobro obvladovali in so lani dobiček dosegli v okviru zastavljenih ciljev, bodo letos lastnikom izplačali nekoliko višje dividende kot v nekaj zadnjih letih.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button