IJS: V oranžno fazo po evropskem semaforju sredi junija, v zeleno v prvi polovici avgusta

Slovenija bi lahko v oranžno fazo po evropskem semaforju prešla sredi junija, v zeleno pa v prvi polovici avgusta, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). Direktor Ukoma Uroš Urbanija je danes dejal, da znaša 14-dnevna incidenca v Sloveniji 173 na 100.000 prebivalcev. To nas po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni uvršča v rdečo fazo.

Da bi prešli v oranžno fazo po evropskem semaforju, se mora 14-dnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev spustiti pod 150, za prehod v zeleno fazo pa pod 25.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je danes napovedala, da bi sprostitev vseh ukrepov lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev.

Reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, je približno 0,88. Ob tem na IJS navajajo, da bi morali spustiti reprodukcijsko število pod 0,7, da bi preprečili možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa.

Trenutno je delež kužnih približno 0,4 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 250. prebivalec.

Source
STA
Back to top button