AktualnoSlovenijaGospodarstvo

HSE razkril podrobnosti poravnave z General Electricom

Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta danes uradno potrdila, da sta s skupino General Electric v zvezi z vpletenostjo Alstoma v projekt izgradnje šestega bloka Teša podpisala zunajsodno poravnavo, vredno 261 milijonov evrov. Nakazilo večinskega deleža, 131 milijonov evrov, na račun Teša je že bilo izvedeno.

Teš in HSE sta poravnavo s pravnim naslednikom Alstoma v korist Teša sklenili v sredo. S tem bo zahtevek iz uveljavljane škode slovenskih družb v arbitražnem postopku zaradi investicije iz leta 2008 umaknjen, so danes zapisali v HSE.

Dogovor o poravnavi prihaja po več kot treh letih pogajanj. Skupno 261 milijonov evrov bo Teš pridobil iz več delov, in sicer bo šlo za izplačilo zneska v višini 138,7 milijona evrov, dobavo storitev dolgoročnega vzdrževanja in digitalizacije Teša 6 z ocenjeno vrednostjo učinkov več kot 110 milijonov evrov ter za okoli 12 milijonov evrov drugih prihrankov in povračil stroškov, ki bi bili sicer potrebni za obratovanje Teša 6.

V vseh zneskih je HSE že upošteval ustrezno diskontno stopnjo oz. časovno vrednost denarja, so dodali.

Dodatno so pojasnili tudi načrtovane storitve dolgoročnega vzdrževanja in digitalizacije. “Cilj je napredno vzdrževanje ključne tehnološke opreme bloka 6 in doseči tudi pozitivne učinke dviga razpoložljivosti in izkoristka bloka,” so navedli.

HSE in Teš sta 25. januarja 2017 zoper družbe skupine General Electric pred Mednarodno gospodarsko zbornico vložila zahtevo za arbitražo. General Electric je Alstomova elektroenergetska podjetja prevzel leta 2015. Namen arbitraže je bil povrnitev čim večjega deleža domnevne škode, ki izvira iz protipravnih ravnanj ob izgradnji bloka 6.

Projekt je bil namreč bistveno dražji od sprva dogovorjene cene. Prvotno dogovorjena vrednost pogodbe je znašala 654 milijonov evrov, po zaslugi 11 aneksov in 19 variacij (dogovorov) pa je v poznejših letih zrasla na 1,4 milijarde evrov evrov. Poleg tega, da v njej ni bilo protikorupcijske klavzule, ni temeljila na slovenskem, ampak na švicarskem pravu.

V skladu z dogovorom bosta obe družbi po sklenjeni arbitraži umaknili tožbo in se odpovedali nadaljnjim arbitražnim odškodninskim zahtevkom. Pogoj za umik tožbe in odpoved zahtevku je bil izpolnjen z nakazilom prvega obroka denarnih sredstev v višini 131 milijonov evrov na bančni račun Teša v sredo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button