Hrvaška lahko začne graditi umetne otoke in izkoriščati energijo morja

Hrvaški naj bi kmalu sledila Italija

Hrvaška je z današnjim dnem v Jadranskem morju uveljavila svojo izključno gospodarsko cono, ki jo je 5. januarja razglasil tamkajšnji parlament. S cono bo Hrvaška dobila pravice gradnje umetnih otokov v Jadranu ter izkoriščanja energije morja in vetra.

Hrvaška je načrtovala, da bo svojo izključno gospodarsko cono uveljavila s 1. februarjem, a se prvotni načrt ni uresničil zaradi nesklepčnosti sabora med prvim poskusom glasovanja o coni konec januarja. Medtem so morali sprejeti tudi novi amandma hrvaške vlade, s katerim so določili, da bodo cono uveljavili osem dni po objavi odločitve sabora o razglasitvi cone v uradnem listu. V saboru so potem cono dokončno razglasili 5. januarja, odločitev pa še isti dan objavili tudi v uradnem listu.

Hrvaška in Italija se morata o razmejitvi con še dogovoriti

V skladu z mednarodnim pravom bi lahko segala do 200 navtičnih milj od obale, a ker je Jadransko morje ožje, bo morala Hrvaška doseči še dogovor o razmejitvi z Italijo.

Ta je sicer lani napovedala, da bosta s Hrvaško skupaj razglasili izključni gospodarski coni, a v Rimu za zdaj še niso končali postopkov. Po načrtih Zagreba naj bi sicer razmejitev con dosegli pozneje v pogajanjih, do tedaj pa bo meja hrvaške gospodarske cone sledila mejni črti epikontinentalnih pasov obeh držav.

Hrvaška se je v odločitvi o razglasitvi cone obvezala tudi k sodelovanju “z vsemi jadranskimi in sredozemskimi državami pri usklajeni zaščiti in ohranjanju naravnih bogastev morja in morskega okolja Jadrana in celotnega Sredozemlja”.

Slovenija pravice do razglasitve cone nima

S postopkom razglasitve svojih con sta Rim in Zagreb lani seznanila tudi Slovenijo, ki v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča pravice do razglasitve lastne izključne gospodarske cone nima. Slovenija je nato sodelovala na dveh tristranskih srečanjih na ministrski in strokovni ravni. Ti srečanji sta bili namenjeni predvsem obravnavi možnosti sodelovanja pri zaščiti Jadrana. Načrtovano je še eno srečanje na strokovni ravni, potem pa predvidoma marca tudi nov sestanek zunanjih ministrov Hrvaške, Italije in Slovenije.

Slovenska stran je na tristranskih srečanjih s Hrvaško in Italijo na delovni ravni o sodelovanju v Jadranu izpostavila, da načrtovana razglasitev izključnih gospodarskih con Hrvaške in Italije ne sme v ničemer prejudicirati pravic Slovenije, ki jih ima ta po mednarodnem in evropskem pravu.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button