Hojs za okrepitev naporov na ravni EU za zaščito otrok pred zlorabami prek spleta

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes na virtualnem srečanju Internetnega foruma EU, ki ga je sklicala Evropska komisija, zavzel za okrepitev naporov za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami prek spleta. To je sicer tudi ena od prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta.

 

“Gre za eno najbolj zavržnih in najresnejših oblik kriminala, še posebej zaskrbljujoče pa je, da se v svetovnem merilu v EU izmenja največ posnetkov zlorabe otrok na spletu,” je, kot so sporočili z notranjega ministrstva, povedal Hojs.

Temu botruje tudi dejstvo, da se je še okrepilo šifriranje sporočil, kar za organe pregona prestavlja poseben izziv, je prepričan minister. Po njegovem je zato treba na ravni EU vložiti še več napora in najti ustrezne rešitve, ki bi na eni strani zagotavljale zasebnost pri elektronski komunikaciji, hkrati pa, kar je še pomembneje, zagotovilo varnost in zaščito otrok pred spolnimi zlorabami in spolnim izkoriščanjem prek spleta.

Tema je še posebej pomembna za Slovenijo, saj jo je skupaj z Nemčijo in Portugalsko v 18-mesečnem programu tria identificirala kot prednostno nalogo med predsedovanjem Svetu EU, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Udeleženci foruma, ki združuje internetno industrijo, Evropsko komisijo, države članice in druge deležnike, med njimi Europol, so razpravljali o ukrepih za zmanjšanje širjenja terorističnih in nasilnih ekstremističnih vsebin na spletu. Pri tem dodaten izziv predstavljata zloraba sodobnih tehnologij za namen terorizma in šifriranje, kar otežuje odkrivanje tovrstnih vsebin na spletu.

Source
STA
Back to top button