AktualnoSlovenija

Hojs: S ponedeljkom ob upoštevanju epidemioloških ukrepov dovoljeno zbiranje do 100 oseb na shodih

Ustavno sodišče je začasno zadržalo prepoved javnih shodov. Vladi je naložilo, naj v sedmih dneh pripravi novo ureditev, pri tem pa mora upoštevati pomen shodov za delovanje demokratične države. Če sprememb ne bo, bodo shodi dovoljeni s ponedeljkom.

 

Ustavno sodišče je začasno zadržalo prepoved javnih shodov. Sklep je bil izročen vladi in je že objavljen v Uradnem listu. Vladi so sodniki naložili, naj v sedmih dneh pripravi novo ureditev, pri tem pa mora upoštevati pomen shodov za delovanje demokratične države.

Do nedelje shodi sicer ostajajo prepovedani, od ponedeljka pa bodo mogoči, če vlada z novim odlokom ne bo določila drugače. Odlok o prepovedi shodov sta sicer na ustavnem sodišču izpodbijala pobudnica, ki je bila zaradi udeležbe na shodih že petkrat oglobljena, in aktivni uporabnik Roga, ki zaradi prepovedi shodov ni mogel izraziti nestrinjanja z ravnanjem oblasti pri izpraznitvi območja nekdanje tovarne Rog.

Kot je za Televizijo Slovenija povedal Rajko Pirnat, predstojnik Katedra za upravno pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, je jedro sklepa ustavnega sodišča v tem, da gre pri omejevanju pravice do javnih shodov za hud poseg v svobodo izražanja, ki je ena od političnih ustavnih pravic, in da je ureditev, ki to ureja čisto enako kot zasebna druženja, neskladna z ustavo.

“Na vsak način ostane temeljna usmeritev ustavnega sodišča, da je treba tako hude posege v ustavne pravice in temeljne svoboščine ljudi ves čas spremljati, ali so še potrebni in jih periodično presojati in se ponovno odločat ali veljajo ter o tem obvestiti javnost, zlasti o razlogih za veljavnost,” je ob tem pojasnil Pirnat.

Za tiste, ki so bili zaradi odloka oglobljeni zaradi udeležbe na javnih shodih, ta odločitev ustavnega sodišča po pojasnilih Pirnata sicer še nič ne pomeni. “A ustavno sodišče je odločilo, da bo to obravnavalo in v okviru obravnavanja lahko ta odlok v tem delu tudi odpravi. Če ga odpravi, imajo tisti, ki so z njim oškodovani, pravico zahtevati vračilo,” je dodal.

Source
STA
Back to top button