Hojs o policijskim varovanju na Prešernovem trgu: Policija naj bi odredila ukrepanje še pred zahtevo protestnikov

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes v DZ dejal, da poročila policije v zvezi s policijskim varovanjem neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani 25. junija sicer še ne pozna. Po tistem, kar je slišal, pa meni, da je policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče nekaj sekund, preden so ukrepanje zahtevali organizatorji shoda.

Tik pred začetkom shoda je skupina t. i. rumenih jopičev razvila transparent z napisom Domoljubju pravite fašizem, da branite svoj komunizem. Policija jih je odstranila, k temu pa jo je pozval tudi protestnik Jaša Jenull.

Po Hojsovih besedah v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Nataše Sukič iz Levice sicer ni nepomembno, ali so se policisti odzvali na Jenullovo zahtevo ali so se za ukrepanje odločili sami. Če bi se odzvali na Jenullovo zahtevo ali “na zahtevo kogar koli drugega”, bi po njegovi oceni “res živeli v katastrofalni deželi”.

Generalni direktor policije Anton Olaj je v zvezi s policijskim varovanjem shoda odredil nadzor nad delom Policijske uprave Ljubljana 28. junija.

Z rumenimi jopiči pa je bilo povezano tudi poslansko vprašanje Violete Tomić iz Levice, ki je bila kritična do tega, da je Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot dobilo status društva v javnem interesu v kulturi. Člani društva so po njenih besedah rumeni jopiči, ki so v javnem prostoru znani kot ločina, privržena nacizmu.

Minister za kulturo Vasko Simoniti pa je zatrdil, da je bil postopek izpeljan po vseh pravilih. Kolikor ve, društvu ni bilo pravnomočno izrečena nobena sankcija niti se ni nad njim začel pravnomočni postopek ali postopek ukinitve.

Source
STA
Back to top button