Hisense v prevzem japonskega proizvajalca avtomobilskih klim

Družba Hisense Home Appliances načrtuje prevzem večinskega, približno 75-odstotnega deleža japonske korporacije Sanden, ki med drugim proizvaja sisteme za ogrevanje in hlajenje v avtomobilih. Zanjo bo odštel nekaj manj kot 167 milijonov evrov, so sporočili iz kitajskega Hisensa, ki je tudi lastnik velenjskega Gorenja.

Sanden je vodilni svetovni proizvajalec in dobavitelj avtomobilskih klimatskih kompresorjev in klimatskih sistemov z visoko stopnjo prepoznavnosti globalne blagovne znamke in je bil v 2019 drugi na svetu po tržnem deležu avtomobilskih klimatskih kompresorjev. Družba je v poslovnem letu 2019 ustvarila 1,58 milijarde evrov prihodkov od prodaje.

Hisense Home Appliances bo skupaj s Sandenom, ki je bil ustanovljen leta 1943 in katerega delnice kotirajo na borzi v Tokiu, razvijal trg avtomobilskih klimatskih naprav.

Hisense bo Sanden izkoristil kot jedro za širitev v panogo avtomobilskih kompresorjev za klimatizacijo in v avtomobilsko klimatsko industrijo, za širitev Hisensa v različne panoge in za povečanje donosnosti Sandena z izmenjavo tehnologij, delitvijo dobavne verige, talentov in proizvodnih virov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sanden pa bo z vstopom Hisensa tako okrepil panogo z novimi večjimi delničarji, da bodo skupaj razvili novo energetsko integrirano termično upravljanje vozil, omrežno povezavo vozil in tehnologijo upravljanja klimatske naprave s pomočjo umetne inteligence.

V zadnjih letih je Hisense pospešil postopek internacionalizacije in ima dolgoletne izkušnje uspešnega sodelovanja z japonskimi podjetji. Leta 2003 sta Hisense in Hitachi na Kitajskem ustanovila skupno podjetje, ki izdeluje komercialne klimatske naprave, Hisense je leta 2015 prevzel tovarno Sharpa v Mehiki, leta 2018 pa podjetje Toshiba Visual Solutions. Leta 2018 je Hisense prevzel tudi prvo evropsko podjetje, velenjsko Gorenje.

Source
STA
Back to top button