GZS za skrajšanje izolacij in karanten

Gospodarstvo opozarja na vedno več motenih delovnih procesov zaradi visokega števila okužb z novim koronavirusom, zaradi česar je vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni. Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je zato pristojne pozval, naj proučijo možnost skrajšanja izolacije in karantene na pet dni z negativnim testom.

 

 

Kot so sporočili z GZS, podjetja uporabljajo različne načine, kako preprečevati širjenje okužb in se prilagoditi vse večjemu številu odsotnih zaradi okužb in karanten, kot so izmensko delo, razporejanje v delovne skupine, ki se med seboj ne srečujejo, ter delo od doma, kjer je to možno. “A ob še naprej rastočih številkah to ne zadostuje več in poslovni procesi so resno ogroženi,” je prepričan Cantarutti.

Predsednik GZS je zato v imenu članov zbornice strokovnjake in vlado pozval, naj proučijo možnost skrajšanja tako izolacije kot karantene na pet dni z negativnim testom.

Številne evropske države so se zaradi izpada delovne sile, ki jo povzroča nova koronavirusna različica omikron, že odločile za nižje število dni izolacije in karantene. Hrvaška je znižala izolacijo in karanteno z 10 na sedem dni, Avstrija z 10 na pet dni, če ima okuženi blažje simptome ali je asimptomatski ob negativnem PCR-testu, Nemčija z 10 na sedem dni, če okuženi opravi PCR-test in je ta negativen, medtem ko v Švici, na Češkem in v Veliki Britaniji osamitev po novem znaša pet dni, če okuženi ne kaže simptomov, so spomnili na GZS.

“Minister za zdravje je že nakazal skrajšanje karanten, kar pozdravljamo. Poleg tega pa je za nas pomembno tudi skrajšanje izolacije na pet dni, če lahko okužena oseba zatem predloži negativni test. Takšno skrajšanje bi omogočilo lažje načrtovanje in izvajanje delovnih procesov v podjetjih,” je še dejal Cantarutti. Poudaril je, da se zaveda, da je ta odločitev v vsakem primeru v pristojnosti strokovnjakov, ki odločitve sprejemajo glede na dane razmere.

Vlada bo sicer predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, na predlog epidemiologov pa je že skrajšala karanteno z 10 na sedem dni.

Source
STA
Back to top button