GZS: Podatki o industrijski proizvodnji nad pričakovanji

Rast vrednosti industrijske proizvodnje v januarju, ki je glede na januar lani znašala 1,3 odstotka, glede na december lani pa 1,6 odstotka, je bila nad pričakovanji, pravijo analitiki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Rast je bila višja v visokotehnoloških dejavnostih, upadla je v nizkotehnoloških dejavnostih.

Vrednost industrijske proizvodnje je bila januarja v predelovalnih dejavnostih, ki predstavljajo glavnino industrijske proizvodnje, medletno višja za 1,8 odstotka. V rudarstvu je bila nižja za 7,8 odstotka in v oskrbi z električno energijo za 3,9 odstotka.

“Blaga rast nas je nekoliko presenetila, saj je bila januarja poraba električne energije medletno nižja za okoli tri odstotke, vendar je bila ta očitno posledica nižje aktivnosti v storitvah,” je v današnji objavi zapisal glavni ekonomist pri Analitiki GZS Bojan Ivanc.

 

Krepila se je proizvodnja v visokotehnološko zahtevnih dejavnostih, kot sta farmacija in elektronika, in sicer za 5,4 odstotka, in v srednjetehnološko zahtevnih dejavnosti, kot so proizvodnja kovin, gume, plastike, ki se je okrepila za 5,8 odstotka.

Padec je bil po navedbah GZS razmeroma visok v nizkotehnološki dejavnosti, kamor spada lesna, tekstilna in prehrambna industrija, znašal je 4,3 odstotka. Pretežni del avtomobilske dejavnosti spada v dejavnost srednje visokotehnološko zahtevnih dejavnosti, kjer je bil padec proizvodnje majhen, znašal je 0,6 odstotka.

Source
STA
Back to top button