Sosednje državeSlovenija

Grlić Radman napovedal podpis tristranske izjave v Trstu

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je za STA potrdil, da naj bi na sobotnem tristranskem ministrskem srečanju v Trstu glede razglasitve hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranskem morju podpisali tudi posebno izjavo. Povedal je, da besedilo izjave še ni dokončno sestavljeno, mišljeno pa je, da jo podpiše tudi Slovenija.

“Glede na to, da gre za tristransko izjavo, je razumljivo, da jo bo Slovenija podpisala,” je dejal Grlić Radman v četrtkovem pogovoru za STA. Kot je dodal, besedilo izjave še ni dokončano, a bo izjava pozitivna.

V izjavi naj bi med drugim zapisali, da imajo Italija, Hrvaška in Slovenija enako vizijo o Jadranskem morju kot mostu, ki povezuje vse narode in regije, ter je tudi vir napredka. “Ne vem, ali bo Slovenija na koncu imela kakšen pomislek,” je dodal hrvaški zunanji minister.

Menil je, da ni razloga, da bi razglasitev hrvaške izključne gospodarske cone, ki je namenjena zaščiti Jadrana, negativno vplivala na odnose med Slovenijo in Hrvaško. Kot je napovedal v četrtek v saboru, nameravajo cono skupaj z Italijani razglasiti januarja.

Grlić Radman je sicer v pogovoru za STA govoril o tudi o drugih vidikih odnosov med Slovenijo in Hrvaško, tudi glede uresničevanja arbitražne sodbe o meji, kar Hrvaška zavrača. Spregovoril je tudi o hrvaških načrtih pridružitve schengenskemu območju in o krepitvi dobrososedskih odnosov. Celotni pogovor bo STA objavila v soboto.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button