EUSlovenijaGospodarstvo

Gradbeništvo v območju z evrom maja z rastjo, Slovenija z največjim mesečnim padcem

Obseg gradbenih del v območju z evrom se je maja glede na april povečal za 0,9 odstotka, v EU pa za 0,7 odstotka. V medletni primerjavi je bila rast 13,6- oz. 11,6-odstotna. Največji padec je zabeležila Slovenija, ki je maja na mesečni ravni zabeležila 7,5-odstotni padec, medletno pa 2,6-odstotnega, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

Aprila se je obseg gradbenih del v območju z evrom zmanjšal za 0,4 odstotka, v EU pa za 0,1 odstotka.

V območju z evrom se je maja na mesečni ravni obseg del na stavbah povečal za 1,2 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa se je zmanjšal za 0,3 odstotka. V EU se je obseg del na stavbah povečal za 0,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih se je zmanjšal za 0,1 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največje rasti zabeležile Francija (+5,4 odstotka), Poljska (+3,8 odstotka) in Češka (+tri odstotke).

Padce so medtem zabeležili v Sloveniji (-7,5 odstotka), Romuniji (-5,8 odstotka) in Bolgariji (-2,4 odstotka).

Glede na maj lani se je v območju z evrom obseg del na stavbah povečal za 15 odstotkov in na gradbenih inženirskih objektih za 7,2 odstotka. V EU je bila rast del na stavbah 12,8-odstotna, na gradbenih inženirskih objektih pa šestodstotna.

Največjo rast so imele Francija (+23,9 odstotka), Avstrija (21 odstotkov) in Madžarska (+18,7 odstotka). Padca sta bila zabeležena na Švedskem (-5,2 odstotka) in v Sloveniji (-2,6 odstotka).

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button