Gostinci še zadržani do sprejemanja gostov v notranjosti lokalov

Čeprav lahko v skladu z novim vladnim odlokom v gostinskih lokalih od danes gostom po vsej državi strežejo tudi v notranjih prostorih, so številni gostinci do tega še zadržani. Pogoji so namreč precej strogi. Večinoma so sicer zadovoljni z nadaljnjim rahljanjem ukrepov.

V izolskem Wine baru Manzioli so za STA ocenili, da so stvari zdaj bolj urejene, poleg tega jim je tudi občina prišla nasproti in dovolila postaviti mize tudi izven določenih gabaritov, ne da bi jim pri tem zaračunala posebne stroške.

Sicer pa zaradi rahljanja ukrepov in možnosti strežbe v notranjosti lokala ne pričakujejo več gostov kot običajno. Določila so nejasna in jih ne razumejo niti inšpektorji, sami pa tvegajo, da bi bili po finančno in psihološko stresnem obdobju še denarno kaznovani. Zato se strežbi v lokalu za zdaj izogibajo, so opozorili.

V Wine baru so poleg tega kritični do določbe o zaprtju lokalov po 19. uri. Marsikateri gost, ki je v službi do 17. ure, tako ne utegne niti priti do njih. Z vidika omejitve nočnega življenja bi bila po njihovem mnenju razumnejša omejitev obratovanja po 21. oz. 22. uri.

Tudi v koprski Čajnici Vanilla, kjer so imeli dopoldne polno zasedeno teraso z gosti, se zaenkrat še niso odločili za odprtje notranjosti lokala. Kot so pojasnili za STA, so že tako preobremenjeni z ostalimi koronskimi ukrepi, ne da bi še dodatno preverjali, če so bili gostje cepljeni oz. testirani. Poleg tega pa sami niso pristojni za preverjanje tega, so dodali.

Po njihovem mnenju bi morali biti ukrepi za delovanje gostinskih lokalov bolj življenjski in bi morali v večji meri upoštevati dejansko stanje ter zagate gostincev.

V restavraciji Nekropolis v Šempetru v Savinjski dolini so z novimi ukrepi načeloma zadovoljni. Danes so začeli strežbo tudi v notranjosti restavracije, gostom pa ni treba dokazovati, ali imajo potrebna dokazila za vstop. “Nimamo kompetenc, da bi preverjali goste,” so pojasnili. Gostom sicer ni všeč, da morajo pri vstopu v restavracijo predložiti dokaze o izpolnjevanju pogojev za strežbo v notranjosti objekta, so dodali.

V restavraciji Maestro v Drešinji vasi pa so za STA povedali, da niso zadovoljni, saj so ukrepi še vedno prestrogi. Nesmiselno se jim zdi, da se morajo enkrat tedensko testirati in še naprej nositi masko, tudi če so bili na testiranju negativni. Notranjosti restavracije danes niso odprli, ker, kot so navedli, “niso policija, da bi kontrolirali goste, ali lahko dokažejo, da izpolnjujejo pogoje za vstop v notranjost objekta”.

Source
STA
Back to top button