Gostinci bodo na vse težje razmere opozarjali tudi prek strokovnega sveta

Gostinci bodo na vse težje razmere v panogi zaradi posledic epidemije covida-19 opozarjali tudi prek novoustanovljenega strokovnega sveta za gostinstvo. Zahteve, med katerimi je tudi 100-odstotno nadomestilo plače za zaposlene na čakanju, so strnili v odprto pismo, ki ga bodo danes poslali premierju Janezu Janši in ministru Zdravku Počivalšku.

Kot je na današnji spletni novinarski konferenci pojasnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar, jim je uspelo v strokovni svet povezati večino najbolj prepoznavnih slovenskih gostincev, ki bodo s strokovnim znanjem prispevali k bolj učinkovitemu zastopanju interesov panoge.

Na premierja Janšo in gospodarskega ministra Počivalška bo svet danes naslovil odprto pismo, v katerem ju želijo podrobneje seznaniti s trenutnimi kritičnimi razmerami, v kateri se je znašla panoga gostinstva in turizma. V njem bodo našteti tudi predlogi sveta za izboljšanje razmer na področjih, kjer je stanje najslabše.

Med predlogi je izplačilo stoodstotnega nadomestila plače za zaposlene na čakanju na delo v panogah, kjer je opravljanje dejavnosti prepovedano ali bistveno omejeno. Pozivajo tudi k ureditvi vprašanja obveznega izplačila regresov, ki ga mnoga podjetja v panogi po Cvarovih besedah letos ne bodo zmogla izvesti, odlogu plačila kreditnih obveznosti in znižanju davka na dodano vrednost.

“Zadnja točka v pismu pa je poziv k odpiranju panoge. Nikoli nismo dobili podatkov o okužbah v gostinskih lokalih, zato imamo argumentirane razloge za to zahtevo,” je poudaril Cvar.

Po besedah člana strokovnega sveta Gašperja Čarmana si prizadevajo za odpiranje po italijanskem modelu, kar bi med drugim pomenilo odprtje restavracij do 18. ure, največ štiri osebe, ki niso iz istega gospodinjstva, za skupno mizo, obvezno uporabo mask med vstopanjem in izstopanjem iz restavracij ter obvezno razkuževanje rok. “Z odgovornim ravnanjem odprtje obratov po našem prepričanju ne bi povečalo števila okužb,” je dejal.

Predsednik sveta Tomaž Kavčič je opozoril, da se z vsakim dnem zaprtja zmanjšuje poslovna kondicija gostincev. “Zavedam se, da sta na prvem mestu zdravje in vzdržnost zdravstvenega sistema, a tudi vzdržnost gospodarstva je pomembna,” je dejal. Poudaril je, da so gostinci vladi hvaležni za vso dosedanjo pomoč, vendar ta ni dovolj.

Kot največji težavi je izpostavil nezmožnost ohranjanja delovnih mest in ne dovolj jasno komunikacijo pristojnih s podjetniki. “Zaposleni namreč odhajajo v tujino in druge panoge. Obenem gostinci potrebujemo jasna navodila glede ravnanja,” je dejal.

Gostince v zadnjih dneh razburjajo tudi informacije, da vladni odlok že nekaj mesecev dovoljuje poslovna kosila v restavracijah, če so za mizo zaposleni iz istega podjetja in ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, a zaradi napačne interpretacije tega niso vedeli. Kot je povedal Cvar, glede tega še danes pričakujejo uradne informacije gospodarskega ministrstva. Če se bo izkazalo, da informacije držijo, bo moral nekdo odgovarjati, je poudaril. Odločitev glede morebitnega odškodninskega zahtevka je sicer po njegovih besedah v rokah posameznih podjetij.

Source
STA
Back to top button