Gospodarstvo razočarano s sestanka o pomoči zaradi dragih energentov

Predstavniki gospodarstva so na današnjem sestanku s predstavniki ministrstev za infrastrukturo, gospodarski razvoj in finance pričakovali konkretne korake za blažitev posledic rasti cen energentov za gospodarstvo, a so dobili le obljube, da bo tudi gospodarstvo deležno podpore, so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

 

 

“Od današnjega sestanka predstavnikov GZS in gospodarstva z državnimi sekretarji ministrstev za infrastrukturo, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za finance glede reševanja problematike alarmantne rasti energentov smo pričakovali veliko več,” je dejala izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

“Pričakovali smo, da bomo že danes naredili korak v smeri konkretizacije blažitve posledic rasti cen energentov. Razšli pa smo se zgolj z obljubo s strani zakonodajalcev, da bo tudi gospodarstvo deležno podpore. A trenutno so najprej na vrsti najbolj ranljive skupine odjemalcev,” je bila po sestanku razočarana Nahtigalova.

Po anketi, ki jo je ta mesec izvedla GZS, je zgolj 43 odstotkov podjetij za letos v celoti opravilo zakup elektrike, 21 odstotkov podjetij pa tudi plina. 10 odstotkov podjetij za letos nima zakupljene nič električne energije, 51 odstotkov pa tudi nobene enote zemeljskega plina, so navedli v zbornici.

V GZS menijo, da bi bil potreben poseg v cene energentov, vsaj kratkoročno in začasno, oziroma nepovratna finančna pomoč podjetjem v težavah. Prvi korak, ki se lahko izvede takoj, pa bi bila zamrznitev dviga omrežnine, ki se je povišala s 1. januarjem letos, so v sredo ob predstavitvi rezultatov omenjene ankete dejali v zbornici.

Source
STA
Back to top button