Golob optimističen glede kandidature Slovenije za sedež v Varnostnem svetu ZN

Premier Robert Golob je danes izrazil optimizem glede uspeha kandidature Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu ZN in ocenil, da bodo rezultati dela trenutne vlade pozitivni, ker se je Slovenija “vrnila v jedrno Evropo”. Zunanja ministrica Tanja Fajon je medtem ponovila, da glede slovenske kandidature ostaja previdno optimistična.

Premier Robert Golob se je na današnji novinarski konferenci ob prvi obletnici delovanja vlade dejal, da je pred glasovanjem o slovenski kandidaturi v Generalni skupščini ZN, ki bo v torek, “večji optimist od ministrice”.

“Verjamem, da bodo 6. junija v ZN rezultati delovanja te vlade zelo jasno izkazani tudi v glasovanju iz enega preprostega razloga – ker se je Slovenija vrnila v jedrno Evropo in ker je danes njena pozicija v Evropi bistveno močnejša kot kadarkoli, ” je dejal.

Medtem je ministrica Fajon ponovila, da je pred glasovanjem previdno optimistična, ob tem pa se je zahvalila “vsem, ki so na tej poti razumeli pomen tega projekta, ki je v nacionalnem interesu Slovenije”.

Dodala pa je, da jo žalosti, da “del opozicije vedno ruši projekte vlade, ne glede na to, kakšne so želje in interesi Slovenije”.

Ocenila je, da “se je Slovenija ves čas svoje kandidature zelo samozavestno predstavljala kot država, ki bo znala graditi mostove zaupanja” v trenutno zelo razdeljenem svetu.

“Imamo jasno vizijo in bomo sposobni v Varnostnem svetu voditi svojo samozavestno politiko,” je še poudarila.

Golob je, ko je govoril o zunanjepolitičnem delovanju vlade, omenil je tudi Zahodni Balkan, pri čemer je na primeru BiH izpostavil, da je Slovenija ena vodilnih članic EU pri posredovanju in pomoči tej regiji, slovenske ideje pa po njegovih besedah sprejemajo tudi največje članice unije.

Source
STA
Back to top button