Golob in von der Leynova ob robu BSF tudi o energetski oskrbi

Premier Robert Golob je danes ob robu Blejskega strateškega foruma (BSF) na delovnem kosilu gostil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Izmenjala sta poglede na aktualna vprašanja v EU ter največ pozornosti namenila aktualnim razmeram na trgu z električno energijo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

 

Prostovoljno varčevanje s plinom in solidarnost bosta v prihajajočih mesecih ključnega pomena, sta se glede razmer na trgu z električno energijo, ki se v zadnjih dneh sooča z izrazitim zvišanjem cen, strinjala slovenski premier in predsednica Evropske komisije.

Pri tem sta poudarila, da mora EU ohraniti ambicioznost pri diverzifikaciji energetske oskrbe in zelenem prehodu.

Govorila sta tudi o širitvi EU na države Zahodnega Balkana, tudi glede na spremenjene geopolitične razmere v Evropi. V tem okviru je bilo govora zlasti o pristopnemu procesu Bosne in Hercegovine, so sporočili.

Von der Leynova, ki se je ob robu BSF srečala tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem, je na Twitterju zapisala, da je imela z obema zelo dober pogovor. Kot je dodala, so razpravljali o pomenu nadaljnje krepitve vezi s partnerji na Zahodnem Balkanu ter reševanja razmer na energetskih trgih in varnosti oskrbe.

Srečanje predsednica Evropske komisije in slovenskega premierja je bilo njuno drugo dvostransko srečanje po Golobovem junijskem obisku v Bruslju, so še sporočili iz njegovega kabineta.

Source
STA
Back to top button