Gledališče Koper tudi v nadaljevanju epidemije ohranja stik z gledalci

Poudarki zgodbe
  • Za otroke bodo izpeljali tudi kratki plesni predstavi, pri čemer bodo plesalci ves vzdrževali mehurček. Kot je navedel dolgoletni sodelavec koprskega gledališča Siniša Bukinac, je obdobje epidemije prav zanje najtežje, saj jim kamera ali splet ne zadostujeta, pač pa tako za vaje kot predstave potrebujejo specifičen prostor.

Gledališče Koper tudi v tekoči sezoni kljub epidemiji novega koronavirusa ohranja stik z gledalci. Tako so od septembra, tudi v “hibridnem obdobju”, opravljali svoje poslanstvo prek različnih kanalov, v nadaljevanju sezone pa bodo veliko pozornosti namenili predstavam za otroke.

Tako so v koprskem gledališču kljub omejitvam zaradi covida-19 tudi v prvem delu gledališče sezone, v “hibridnem obdobju”, ko so igrali tako v živo kot pred kamerami, pripravili gledališke predstave, obeležili 20-letnico koprskega teatra, pripravili pogovore z igralci, predstave za otroke, opravljali pedagoško delo ter izdajali gledališke publikacije, je na današnji novinarski konferenci spomnila direktorica gledališča Katja Pegan.

Tudi zdaj v Kopru ne počivajo, saj potekajo vaje za krstno uprizoritev “podtalne komedije” Birokrati Jureta Karasa in v režiji Jake Ivanca. Peganova je ob tem opozorila, da predstave pripravljajo za oder in občinstvo, zato je trenutno stanje zelo frustrirajoče.

Podobno čuti igralec Igor Štamulak, ki je priznal: “Če kaj pogrešam, pogrešam aplavze.” Štamulak bo sicer nadaljeval z uspešnim nizom predstav za otroke na daljavo Skok v pravljico. Ob tem je poudaril, da so v igralskem ansamblu vzpostavili mehurček in da so se izogibali druženju pred in po predstavah. Kot je ocenil, je prek kamer doseg gledališča sicer večji, a je tako težje komunicirati z gledalci.

Katja Pegan je ob tem poudarila, da so se otroci izkazali za zelo zvesto občinstvo. Zanje bodo po besedah Vanje Korenč v okviru dveh otroških abonmajev pripravili več kot 20 naslovov oz. predstav, ki si jih bo mogoče ogledati prek spleta, začenši že to soboto s Čarovnikom iz Oza. Prav tako šolam še naprej ponujajo kakovostne kulturne vsebine, vključno s pedagoškim programom.

Med projekte za otroke sodi tudi projekt S pravljico po svetu, v katerem bo pravljice brala igralka Anja Drnovšek. V hibridnem formatu bodo potekali tudi pogovori za odrasle gledalce, ki jih bo z znanimi obrazi vodila Desa Muck, z naslovom Pozor! Prihodnost z Deso Muck, so še razkrili na današnji novinarski konferenci.

Source
sta.si
Back to top button