Glavašu ob dnevu 1. brigade Slovenske vojske povišanje v generala

Slovenska vojska (SV) bo danes zaznamovala dan 1. brigade, obenem pa tudi 30. obletnico prvega javnega postroja specialne brigade Moris v Kočevski reki. Prav tam bodo danes pripravili spominsko slovesnost. Predsednik republike Borut Pahor pa bo načelnika Generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša povišal v generalski čin.

 

Za povišanje načelnika Generalštaba SV v generalmajorja se je Pahor odločil na podlagi predloga obrambnega ministra Mateja Tonina. Glavaš je za STA pred dnevi poudaril, da je to najvišja stopnička v vojaški karieri in da je ponosen na zaupanje, ki mu je bilo izkazano. Kot je dodal, pa sam v ospredje bolj postavlja cilje, h katerim bi moral peljati vojsko. “Želel bi obstoj konsenza, razumevanja o potrebi po virih za nacionalno obrambo,” je med drugim navedel Glavaš.

Popoldanske slovesnosti v predsedniški palači se bo med drugim udeležil tudi predsednik DZ Igor Zorčič.

Še pred tem pa bodo v Kočevski reki s slovesnostjo zaznamovali 30. obletnico postroja brigade Moris. Tudi tam bo zbrane nagovoril predsednik republike, ki bo položil venec k spominskemu obeležju. Na zgodovinski dogodek bo v nagovoru spomnil tudi predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, ki je prav na tem mestu pred 30 leti izrekel znamenite besede, da gre za dan, ko je prvič “zadišalo po Slovenski vojski”. Slovesnosti se bo udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Kot so zapisali v uradu predsednika republike, obeležitev obletnice sodi v okvir Pahorjevih prizadevanje za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred tridesetimi leti, ki so utirali pot prvim demokratičnim volitvam in odločitvi o osamosvojitvi Slovenije.

Prva brigada je bila ustanovljena kot prva enota Slovenske vojske, namenjena izvajanju najzahtevnejših nalog. Oblikovala se je 22. junija 1998 z združitvijo prve specialne brigade Moris in desetega bataljona za mednarodno sodelovanje. Bojno zastavo je dobila 17. decembra 1998 in si ta dan izbrala za dan enote, je zapisano na spletni strani Slovenske vojske. Prvi javni postroj specialne brigade Moris pa se je zgodil na isti dan osem let pred tem.

Source
STA
Back to top button