SlovenijaKultura

Glasba z mariborskih balkonov opomnik, da je skrajni čas za prireditve z občinstvom

Z balkonov sredi Maribora je danes okoli poldneva zazvenela glasba v živo. S to akcijo je Narodni dom Maribor opozoril na nujnost takojšnjega odprtja dvoran za občinstvo. “Če želimo, da slovenska umetnost in ustvarjalnost ne zamreta, če želimo, da slovenski kulturni sektor preživi, se morajo vrniti prireditve z občinstvom,” sporočajo.

 

Na balkonu Pokrajinskega muzeja Maribor je zaigral trobilni kvintet BBS, na balkonu na vogalu Slovenske Gosposke ulice Borut Mori, na balkonu na začetku Poštne ulice Igor Leonardi. Na balkonu mestne hiše Rotovž sta z napevi presenetila mimoidoče Vasja Bajd & Zala Bajde, medtem ko so na turističnem vlakcu, ki je vozil po mestnem jedru, bobnali Blaž Korez in bobnarji Plesne izbe Maribor.

V Narodnem domu Mariboru so želeli s tem opozoriti javnost na učinek in pomen nastopanja v živo. Vse od lanskega poletnega Festivala Lent in jesenskega Festivala Maribor namreč v mestu zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti na ravni države zaradi covida-19, ni koncertov, ampak so se morali ljubitelji glasbe zadovoljiti zgolj s posnetki.

“Dovolj je! Skrajni čas je za odpiranje dvoran, za takšne rešitve, ki bodo tudi v zaostrenih razmerah glasbenim in drugim kulturnim ustvarjalcem omogočale delovanje, ljudem pa obiskovanje kulturnih prireditev. Seveda varno, brez nevarnosti za širjenje bolezni, z vsemi potrebnimi ukrepi,” poudarjajo v Narodnem domu.

Letošnji Festival Lent je napovedan od 25. junija do 3. julija, a ne vedo, kaj jim bo takrat sploh dovoljeno. “Ker ne vemo, kako se bodo stvari odvijale naprej, iščemo vse mogoče variante, morda bo treba festival izvesti z balkonov. Dejstvo je, da so glasbeniki in ostali, ki so kakor koli vpeti v kulturno dogajanje, že zelo dolgo na suhem. Ob tem je na suhem tudi občinstvo in menimo, da je zadnji čas, da se nekdo v tej državi začne ukvarjati tudi s kulturo, s tem, kaj lahko pričakuje tako občinstvo kot izvajalci,” je za STA povedal direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina.

Poudaril je, da so z lansko organizacijo Festivala Lent in Festivala Maribor dokazali, da so kulturne prireditve mogoče tudi ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so potrebni za zajezitev širjenja koronavirusa.

V Narodnem domu so v času zaprtja dvoran med drugim izvajali odmeven cikel kulturnih prireditev na medmrežju, ki so ga poimenovali Awwwditorij. A poudarjajo, da so potrebni tudi koncerti v živo.

“Ponedeljkovi opoldanski zvoki na ulicah in trgih našega zaprtega mesta niso zabava. Niso koncerti. So dramilo in opozorilo. Ker ne želimo tarnati. Ker vemo, da pisanje pisem, opozarjanje in pritoževanje na socialnih omrežjih niso dovolj. Ker se je za kulturo treba boriti,” še sporočajo iz Narodnega doma.

Source
STA
Back to top button