SlovenijaGospodarstvo

Gibanje Zdrava družba za zadržanje postopka zbiranja podpisov za referendum o zakonu o vodah

Gibanje Zdrava družba, ki je v okviru pobude Vode ne damo v začetnem zbiranju podpisov za referendumsko pobudo zakona o vodah zbralo 33.670 podpisov, je danes na pristojne naslovilo zahtevo za zadržanje postopka zbiranja 40.000 podpisov v roku 35 dni. Zahteva tudi presojo o načinu izvedbe postopka zbiranja podpisov.

Državni zbor je namreč v tej zadevi prejel podpise državljanov pod dvema različnima pobudama za referendum o noveli zakona o vodah, ki po oceni strokovnih združenj in civilne družbe strokovno ni primerno utemeljena in ne dosega skupnih ciljev celostnega upravljanja voda. Gibanje Zdrava družba je svoji zahtevi priložilo 33.670 podpisov, v gibanju Za pitno vodo pa so zbrali 9254 podpisov podpore.

Predsednik DZ Igor Zorčič je po mnenju gibanja Zdrava družba “pobudnika kot volivce pahnil v nekakšno tekmovanje v zbiranju dvakrat po 40.000 podpisov, kar v zakonu ni predvideno”. “To je izvedbeno nerealno in nedopustno ter zavajajoče in nespoštljivo do volivcev,” so ocenili in zato na odgovorne institucije in pristojne organe naslovili zahtevo za ustreznost “presoje precedenčne odločitve predsednika DZ o načinu izvedbe postopka zbiranja podpisov, ki ga zakon o referendumu in ljudski iniciativi ne opredeljuje”.

Postopek zbiranja 40.000 podpisov volivk in volivcev naj bi se po odločitvi predsednika DZ začel v torek, čemur v gibanju Zdrava družba nasprotujejo. “Takoj smo predlagali kasnejši začetek zbiranja podpisov, saj rok, ki sporno zajema vikende, ko volivci na upravnih enotah ne morejo oddati podpisov, vsebuje dela prost dan. Predsednika DZ smo opozorili tudi na okrnjen način poslovanja upravnih enot zaradi epidemije,” so obrazložili zahtevo.

Source
STA
Back to top button