Gibanje za pravice Palestincev pred sejo OZP pozvalo k odločnejšemu odzivu Slovenije na dogajanje v Gazi

Pred današnjo sejo odbora DZ za zunanjo politiko (OZP), ki med drugim obravnava prednostna področja delovanja Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN, so se pred poslopjem DZ zbrali člani Gibanja za pravice Palestincev. Pozivali so k ukrepanju proti Izraelu in kritizirali odziv slovenske politike na dogajanje v Gazi.

Člani in članice Gibanja za pravice Palestincev so v izjavi od slovenske politike, predvsem odbora za zunanjo politiko, zunanjega ministrstva in vlade, zahtevali pojasnila o dosedanjem ravnanju in dodatne ukrepe proti Izraelu, saj “Združeni narodi in mednarodni pravniki opozarjajo, da smo priča genocidu in etničnemu čiščenju palestinskega prebivalstva”.

“Ni videti, da bi Slovenija pripravljala kakršnekoli dodatne politične ukrepe, zato danes tu poslanke in poslance opominjamo: Kot izvoljeni predstavniki in predstavnice nosite odgovornost tudi za zunanjo politiko, katere obveznost, vrednota in interes je zagotavljanje spoštovanja mednarodnega prava,” je dejala ena od članic.

“Poslanci in poslanke ste se izognili celo temu, da bi zahtevali od Izraela, da prevzame svoj del odgovornosti za trenutne razmere. Res je, da tudi predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon zgolj obžalujeta število žrtev in opozarjata, da je pobijanje civilnega prebivalstva nesprejemljivo. Nobeden od njiju od Izraela ne zahteva prevzema odgovornosti za dosedanje kršitve mednarodnega prava,” je dodala druga članica Gibanja za pravice Palestincev.

OZP je sicer novembra podprl deklaracijo o razmerah na območju Palestine in Izraela, ki jo je nato potrdil tudi DZ. Deklaracija poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti, vzpostavitvi premirja in humanitarnih koridorjev v Gazi, takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, izraža podporo rešitvi dveh držav in izraža zaskrbljenost zaradi možnosti širitve spopadov v regiji.

Slovenija bo prihodnje leto zasedla mesto nestalne članice Varnostnega sveta ZN, v Gibanju za pravice Palestincev pa so danes ocenili, da je deklaracija “absolutno pod minimumom” tega, kar bi Slovenija kot bodoča nestalna članica morala narediti. Ministrica Fajon je na novembrski seji OZP menila, da deklaracija celovito naslavlja razmere na Bližnjem vzhodu.

Back to top button