AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Gibanje Za pitno vodo: Kampanjo bo poganjala energija ljudi

Pobudniki referenduma o noveli zakona o vodah, gibanje Za pitno vodo, so ob današnjem začetku kampanje pred referendumom znova opozorili na škodljivost novele. V kampanjo se bodo vključili kot organizatorji, pri čemer na velika finančna sredstva ne računajo. “Delali bomo na energijo ljudi,” je poudaril predsednik Eko kroga Uroš Macerl.

“Ne želimo, da postane voda privilegij bogatih. Ne želimo, da postane dostop do obal jezer in rek plačljiv. Zahtevamo, da bo voda pravica tudi vseh naslednjih generacij,” je na novinarski konferenci v Ljubljani danes poudaril Macerl.

Spomnil je, da se je v gibanju Za pitno vodo zbrala “res raznolika civilna družba, različne nevladne organizacije in različni ljudje”. Kot organizatorji referendumske kampanje se bodo prijavili različni deležniki v gibanju. Na vprašanje, koliko sredstev imajo na voljo za kampanjo, je Macerl odgovoril: “Mi smo revni, delamo z malim denarjem, ampak z energijo v srcu. Delali bomo na energijo ljudi.” K sodelovanju v kampanji sicer vabijo vse ljudi, s pismom so se obrnili tudi na vse parlamentarne stranke.

Novela zakona o vodah je sporna in škodljiva, sprejeta je bila brez strokovne podpore, je dejal Miha Stegel iz civilne iniciative Danes. “Nekatere ključne spremembe so bile narejene zadnji trenutek, o njih ni bilo javne razprave. Obale bodo po novem pozidane, obisk obale pa si bodo lahko privoščili le tisti, ki si bodo lahko privoščili nočitev v hotelu, kavo v lokalu ali vstopnino na plažo,” je prepričan. Pozidava obale pomeni poškodovanje podzemnih voda, s tem pa tudi pitne vode, je dodal.

Alenka Kreč Bricelj iz organizacije Smetumet je dejala, da je njihova kampanja kampanja več sto prostovoljcev. V njej bodo delali “resnični ljudje, ki nimajo nobenih skritih agend, in resnične organizacije z dolgoletno integriteto”.

Prepričati dovolj ljudi, da na referendumu zavrnejo novelo, bo zahtevno, priznava, a verjame, da je mogoče. “Vsi, ki gredo v tujino, naj zaprosijo za glasovanje iz tujine, vsi, ki bodo dopustovali v Sloveniji, naj zaprosijo za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Vsi, ki bodo 11. julija doma, pa naj prosijo še pet svojih prijateljev, da gredo tudi oni na glasovanje, lahko tudi predčasno v tednu pred referendumom, v torek, sredo ali četrtek,” je pozvala.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button