Gibanje Nediskriminacija nadaljuje z opozorili o urejanju področja osebne asistence

Gibanje Nediskriminacija ponovno opozarja na po njihovem mnenju neustrezno urejanje področja osebne asistence. Tokrat so k odstopu zaradi “ignorantskega in nespoštljivega odnosa do invalidov” pozvali ministra za finance Klemna Boštjančiča, ki se ni udeležil nedavne seje komisije DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide.

Na seji komisije so obravnavali financiranje osebne asistence, ministrstvo za finance pa je opravičilo prisotnost ministra, saj “vsebinsko niso pristojni za vsebine, ki bodo obravnavane”, so v gibanju povzeli v sporočilu za javnost.

V gibanju Nediskriminacija sicer menijo drugače. Kot so navedli, ministrstvo za finance že ves čas, odkar ga vodi minister Boštjančič, vrši pritisk na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in na ministrstvo za solidarno prihodnost, da omejita financiranje storitev, namenjenih invalidom, ter jim tako zmanjšata že pridobljene oziroma odvzameta pravice.

V četrtek pa so na temo osebne asistence v gibanju Nediskriminacija pripravili okroglo mizo, ki se je je med drugim udeležil varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Ta je med drugim izpostavil svoje pričakovanje, da bo po končani zakonski prenovi vzpostavljen tak sistem, ki bo vsem posameznikom s primerljivimi potrebami zagotavljal primerljive oblike pomoči in bo v celoti sestavljen iz zakona o dolgotrajni oskrbi in zakona o osebni asistenci. Ta dva zakona skupaj morata zagotavljati, da posameznikom ne bodo kršene pravice, so njegove besede povzeli pri Varuhu.

Back to top button