Galerija Božidarja Jakca letos v znamenju 60-letnice kiparske Forma vive

Poudarki zgodbe
  • Kostanjeviška galerija bo letos pripravila tudi več razstavnih gostovanj in sicer v Mariboru, Ljubljani, Zagrebu in Murski Soboti.

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, kjer so z novo oziroma 15. postavitvijo v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v ponedeljek začeli razstavno leto, bodo z razstavo Re-Forma viva junija zaznamovali 60-letnico tamkajšnje Forma vive. Julija bodo pripravili še 29. bienalni Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva.

Po podatkih kostanjeviške galerije bodo aprila gostili pregledno razstavo Dragica Čadež: Zgodba o lesu in glini, ki so jo pripravili v Mestni galeriji Ljubljana. Umetnica je bila tudi udeleženka Forma vive, in sicer prvič leta 1966, leta 2017 pa je rekonstruirala gornji del svojega takratnega dela.

Maja bodo odprli razstavi Moebiusov pasijon mednarodno uveljavljenega tandema, ki ga sestavljata Aleksij Kobal in Manca Ahlin, in samostojno razstavo Eve Sajovic All Rise for the Planet.

Avgusta bodo v sklopu predstavljanja likovnim umetnikov Dolenjske in Posavja pripravili predstavitev oziroma dialoško razstavo dveh tamkajšnjih mlajših umetnic Tajde Novšak in Lee Culetto, septembra pa se bodo posvetili sodelovanju z zagrebško Moderno galerijo.

Skupaj s to bodo pripravili razstavo Pomen Zagreba za slovensko slikarstvo med letoma 1927 in 1941, ki bo prikazala študijske vezi med slovenskimi študenti zagrebške likovne akademije in povezave z njihovimi najbolj pomembnimi profesorji v obdobju med obema vojnama. Septembra bo sledila še razstava kiparja in večmedijskega umetnika Tomaža Furlana.

Razstavno leto bodo končali z oktobrskim odprtjem gostujoče razstave Damnatio memoriae oziroma Obsodba spomina Darija Petkovića, ki so jo pripravili v zagrebški Galeriji Vladimir Bužančić, ki deluje v okviru Kulturnega centra Novi Zagreb.

V kostanjeviški galeriji so opozorili, da so morali letošnji razstavni spored prilagoditi neuporabnosti stare stavbe, v kateri deluje njihov Lamutov likovni salon. To so namreč nedavni potresni sunki na Hrvaškem poškodovali do te mere, da tam letos ne načrtujejo razstav. Del tamkajšnjih razstav so prenesli v druga razstavišča Galerije Božidarja Jakca-

 

Source
sta.si
Back to top button