Slovenija

Fizioterapevti pričakujejo ustrezno vrednotenje njihovega poklica

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije opozarja na nezadovoljstvo med fizioterapevti, ki so prepričani, da je poklic fizioterapevta v Sloveniji premalo cenjen. Od nove vlade zahtevajo, da se zagotovi ustrezno vrednotenje delovnega mesta fizioterapevta in odpravi nesorazmerija pri plačah primerljivih poklicev.

 

 

Kot so v sindikatu zapisali v sporočilu za javnost, trenutno kaže, “da tudi nova vlada (še) ne razume, kako zelo pomembno je, da se razmerja v zdravstvenih timih nemudoma vzpostavijo tako, da se noben od poklicev ne bo počutil razvrednotenega”.

Opozarjajo, da je prejšnja vlada številnim drugim zdravstvenim delavcem povišala plače, medtem ko fizioterapevti dvigov niso bili deležni. Posledično je lahko na primerljivem delovišču izhodiščna plača diplomiranega fizioterapevta v primerjavi z diplomirano medicinsko sestro tudi za šest plačnih razredov nižja, še opozarjajo v sporočilu, ki so ga pripravili člani sindikata iz vrst farmacevtov.

Posvarili so, da bi se zaradi nižjih plač lahko v Sloveniji soočili s pomanjkanjem fizioterapevtov. Po njihovih podatkih je že zdaj veliko mladih poiskalo zaposlitev v avstrijskih zdravstvenih ustanovah.

Kot pišejo, je videti, da farmacevte cenijo le pacienti. Od politikov pričakujejo odgovorno ravnanje, da bi lahko skrajšali čakalne vrste, omogočili pacientom takojšnjo rehabilitacijo po poškodbi ali bolezni oziroma zadostno število terapij.

Predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič obljublja, da v prizadevanjih za izboljšanje delovnih pogojev fizioterapevtov ne bodo prezrli. Ob tem poudarja, da enako velja za delovne terapevte, delavce v laboratorijski diagnostiki, radiološke inženirje, dietetike in druge.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button