Finančni ministri držav območja evra o težavi z inflacijo v času omikrona

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bruslju preučili gospodarske razmere v času nove koronavirusne različice omikron, medtem ko covid-19 dve leti po izbruhu še vedno hromi družbo. Osredotočili se bodo na učinek rasti inflacije na gospodarstvo – v senci vse več ocen, da ta ne bo le prehoden pojav, kot so izpostavljali doslej.

 

 

Na prejšnjem, decembrskem zasedanju so finančni ministri izpostavili, da je omikron opomin, da je podpora gospodarstvu še vedno potrebna in da je treba razvoj dogajanja spremljati zelo pozorno ter da gospodarsko okrevanje upravičuje prehod od široke k bolj ciljno usmerjeni podpori.

Evroskupina bo na današnjem zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi slovenski finančni minister Andrej Šircelj, prav tako znova razpravljala o prenovi evropskih proračunskih pravil s poudarkom na sankcijah, ki jih je unija sicer opredelila, a nikoli uporabila.

EU je po dolgi zamrznitvi zaradi pandemije covida-19 razpravo o reformi fiskalnih pravil oživila lansko jesen. Cilj je reforma do leta 2023, ko naj bi nehala veljati klavzula, uvedena ob začetku pandemije, ki omogoča maksimalno odstopanje od pravil.

Ministri bodo obravnavali še vpliv pandemije na podjetja in njihovo solventnost ter odprta vprašanja pri vzpostavljanju bančne unije, med katerimi je najbolj občutljiv projekt skupnih evropskih jamstev za bančne vloge, tretji steber bančne unije, poleg nadzora in okvira za reševanje bank.

Source
STA
Back to top button