Finančna uprava z novim posvetovalnim odborom

V. d. generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) Ivan Simič je z namenom zmanjšanja tveganj napačnih ravnanj ali odločitev pri delu Fursa ustanovil novo strokovno posvetovalno skupino. Ta bo finančni upravi v pomoč pri sistemskih in procesnih vprašanjih v okviru njenih nalog in pristojnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Člana posvetovalnega odbora za sistemska in procesna vprašanja sta profesorja upravnega prava in nekdanja ustavna sodnika Anton Jerovšek in Janez Čebulj. Prav tako v posvetovalnem odboru sedijo docent za področje računovodstva in revizije ljubljanske ekonomske fakultete in direktor Slovenskega inštituta za revizijo Marjan Odar, davčna svetovalka in nekdanja direktorica direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov Tamara Prezelj ter davčna svetovalka in sodna izvedenka za področje davkov Barbara Guzina.

Ob tem so iz finančne uprave sporočili, da se je Simič v začetku tedna na delovnem sestanku sestal s predsednico Davčno svetovalne zbornice Slovenije Petro Mlakar in predsednikom Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije Francem Dergancem. Davčni svetovalci so opozorili na kršenje pravic davkoplačevalcev v davčnih postopkih, prav tako so se dotaknili pojma agresivnega davčnega svetovanja.

“Izražena je bila obojestranska potreba po medsebojnem sodelovanju med Finančno upravo RS in obema zbornicama, predvsem v smeri zakonitega plačevanja davčnih obveznosti, spoštovanja davčnih predpisov in pravic davčnih zavezancev v davčnih postopkih. Zato so se dogovorili za povečano sodelovanje in sprotno obveščanje o težavah na terenu,” so srečanje povzeli na finančni upravi.

V sporočilu za javnost je Furs napovedal še, da bodo v naslednji mesecih dodatno okrepili dvostranska sodelovanja z nekaterimi davčnimi upravami jugovzhodne Evrope. “Namen sodelovanja je izmenjava informacij, znanj in izkušenj ter poenostavitve poslovanja slovenskih davčnih zavezancev v teh državah,” so zapisali.

Source
STA
Back to top button