Filmskim projektom bo s sedmim protikoronskim zakonom sproščena pot do sredstev

Poudarki zgodbe
  • Nataši Bučar se predlagana rešitev zdi primerna, ni pa sistemska. Po njenem mnenju bo lahko rešila akutne zastoje pri financiranju filmov, na dolgi rok pa se bo verjetno treba v dialogu z ministrstvoma za kulturo in finance dogovoriti za sistemsko rešitev.

S predlogom sedmega protikoronskega zakona, ki ga bo DZ sprejemal še pred koncem leta, se že izbranim filmskih projektom, ki so v času koronakrize ostali brez državnega sofinanciranja, obeta luč na koncu tunela. Po besedah direktorice Slovenskega filmskega centra (SFC) Nataše Bučar se jim bo s tem zakonom sprostila pot do sredstev.

 

Kot je za STA pojasnila Nataša Bučar, so v predlagani sedmi protikoronski zakon vključene spremembe zakonov o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021 ter 2021 in 2022 na način, da se v nacionalne razvojne programe lahko uvršča projekte, ki se sofinancirajo do višine 600.000 evrov.

“To za nas pomeni, da so projekti, ki čakajo na potrditev na vladi, lahko uvrščeni v nacionalne razvojne programe, brez da bi bili obravnavani na vladi oziroma jih lahko financiramo brez tega, na kar čakamo že več mesecev,” je povedala. Po trenutni zakonodaji bi filmski projekti, ki jih je ministrstvo za kulturo uvrstilo na vlado, morali biti obravnavani na vladi, a se to ni zgodilo. Takih filmskih projektov je 33, ki so že bili izbrani, imajo odločbe in pogodbe ter so bili v določenem delu že poplačani.

“Kajti uvrščanje filmov v razvojne nacionalne programe po našem mnenju ni potrebno, ker gre za državne pomoči, subvencije in ne investicije države. Država je investirala v filme do leta 2010, z ustanovitvijo Slovenskega filmskega centra pa je ta status tega denarja subvencija, nikakor ne več investicija v film. Mi delimo sredstva kot državno pomoč in država nima nikakršnih lastniških pravic na teh filmih,” je pojasnila direktorica.

Da gre za ad hoc rešitev, ki rešuje problem, ki je nastal v zadnjih devetih mesecih, ne pa za sistemsko rešitev, ki bi pripomogla k sofinanciranju slovenskega filma, je ocenil tudi predsednik Društva slovenskih režiserjev Matevž Luzar. “Ta blokada je pustila zelo globoke posledice in mislim, da je potrebno povečati financiranje slovenskega filma na 11 milijonov evrov, tako kot je to že dvakrat potrdil odbor DZ za kulturo,” je povedal za STA.

Predlog sedmega protikoronskega zakona bo v DZ obravnavan 29. decembra. Po besedah Nataše Bučar bo to za SFC prepozno, saj bo zakon začel veljati po objavi v uradnem listu, SFC pa ima pravico do črpanja sredstev za leto 2020 do 31. decembra. “Nato se pravica do sredstev za leto 2020 izteče. V kolikor bo sedmi protikoronski sveženj, ki skuša to rešiti, stopil v veljavo po 31. decembru, SFC preostanka sredstev za leto 2020 ne bo mogel počrpati,” je dodala.

Source
STA
Back to top button