AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Fides bo vztrajal pri izločitvi zdravnikov iz enotnega plačnega sistema

V sindikatu Fides bodo vztrajali pri izločitvi zdravnikov iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja, napoveduje njegov predsednik Konrad Kuštrin. Čudi pa ga, da drugi zdravstveni sindikati vzpostavitvi posebnega plačnega sistema za zdravstveni sektor nasprotujejo, saj meni, da bodo izgubili edinstveno priložnost, da sami odločajo o svoji usodi.

Potem ko je predsednik vlade Janez Janša pred tednom dni dejal, “da se je zdravstveni sektor odločil za izstop iz enotnega plačnega sistema in se bo posebej zanj zgradil nov sistem”, je namreč več sindikatov s področja zdravstva v skupni izjavi sporočilo, da izstopu zdravstva iz enotnega plačnega sistema nasprotujejo.

Predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides nasprotno ocenjuje, da gre za neverjetno dobro ponudbo premierja. Sami bodo pri izločitvi iz obstoječega sistema vztrajali. Je pa prepričan, da je to tudi za druge v zdravstvu edinstvena priložnost, da bi lahko uredili svoj položaj svojemu delu primerno.

Kuštrin je za STA dejal, da je obstoječi plačni sistem po vertikali in horizontali tako rigiden, da ga ni mogoče spreminjati. Zlasti ne omogoča nobene fleksibilnosti, kar zadeva zdravstvo, pa je pravzaprav povzročil, da srednje medicinske sestre množično zapuščajo delovna mesta, ker so drugje bolje plačane. Posledično se zapirajo oddelki ali pa je zaradi pomanjkanja srednjih medicinskih sester nega na oddelkih neustrezna.

Kot drugo posledico je izpostavil, da se zdravniki ne odločajo za specializacijo iz družinske medicine. Zdravnik začetnik, specialist družinske medicine, dobi po njegovih besedah plačo v višini dveh minimalnih plač, 1500 evrov. Nima pa nobene možnosti, da bi delal še kje drugje.

Kuštrin poudarja, da od leta 2008, ko je bil enotni plačni sistem sistem sprejet, ni bil z njim nihče zadovoljen in da so mu sami od vsega začetka nasprotovali. Po njegovih besedah je bil že pri orientacijskih delovnih mestih napačno zastavljen in se je kasneje še poslabševal z različnimi spremembami. V njem je vrsta “stvari, ki so popolnoma nedosledne, posledice neke sindikalne moči in političnega vpliva,” ocenjuje predsednik Fidesa.

Ena od že znanih zahtev sindikat je odprava 57. razreda kot plačnega stropa za zdravnike. So se pa, kot pravi Kuštrin, kakšni pravici tudi pripravljeni odreči.

V najkrajšem času tako pričakujejo sestanek z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem. Je pa za prihodnji teden predvidena koordinacija zdravniških organizaciji, kjer namerava Kuštrin izpostaviti to vprašanje. Če pa bi zaradi tega, ker drugi ne bodo želeli iz sistema, obveljalo stališče, da morajo v njem ostati tudi zdravniki, bo po Kuštrinovih besedah “to napoved konflikta”.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button