Festival Ljubljana poziva vlado k premisleku o prepovedi kulturnih dogodkov

Iz Festivala Ljubljana, enega večjih organizatorjev kulturnih dogodkov v Sloveniji, so sporočili, da so negativno presenečeni nad odločitvijo vlade, da dovoli sproščanje v delu storitev gospodarstva ne pa tudi v prireditvenem delu. Prepričani so, da lahko tudi zimski festival ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov izpeljejo podobno kot poletnega.

Kot so zapisali, so ob organizaciji letošnjega poletnega festivala dokazali, da je mogoče organizirati kulturne dogodke, na katerih se zbere večje število ljudi kljub grožnji okužbe. Kot so poudarili, so epidemijo covida -19 vzeli skrajno resno že zelo zgodaj ter kot edini v Evropi izpeljali celoten festivalski program.

Zaradi dolgotrajnih priprav, ki so temeljile na nasvetih in usmeritvah vladne strokovne skupine za boj proti covidu-19, so dogodke po besedah direktorja in umetniškega vodje festivala Darka Brleka izpeljali na najvišji zdravstveni ravni. Festival na 70 prireditvah skoraj 2500 nastopajočih iz 25 držav ter ob skoraj 20.000 obiskovalcih ni zabeležil nobenega zdravstvenega incidenta, je poudaril. Prav zaradi teh izkušenj so se lotili priprav zimskega festivala, ki bi ga, kot so prepričani, ob upoštevanju razkuževanja, dosledne uporabe mask in zadostne distance lahko izpeljali podobno uspešno kot poletnega.

Kot so poudarili, zato ne razumejo vladne odločitve, da ne sprosti organizacije kulturnih dogodkov, saj, kot so zapisali, “v primerjavi s trgovinami, kamor kupci pridejo in gredo za organizatorja prodaje dobesedno anonimno, v primeru organizacije dogodkov vemo, kdo se je nahajal na prireditvenem prostoru”. To pomeni, da tudi v primeru malo verjetnega prenosa okužbe z nakupom vstopnice lahko omogočajo sledljivost vseh, ki bi se potencialno lahko okužili, so pojasnili. Kot so dodali, so že načrtovali tudi uporabo hitrih testov, “medtem ko aplikacijo Ostani zdrav podpiramo in promoviramo, kolikor je pač mogoče”.

“Kultura očitno nima tako močnega glasu pri odločitvah vlade kot gospodarstvo, smo pa prepričani, da dogodki, kakršne organizira Festival Ljubljana, močno prispevajo k mentalnemu zdravju in optimizmu državljanov Slovenije, ki v teh časih še toliko bolj potrebujejo motivacijo za spoprijemanje z mnogoterimi preprekami, ki jih postavlja epidemija. Kultura ni prestiž, temveč je osnovna človeška potreba,” so še zapisali organizatorji festivala, ki vlado pozivajo, naj ponovno premisli o omogočanju organizacije dogodkov, na katerih občinstvo sedi in je mogoče nadpovprečno dobro poskrbeti za zdravje obiskovalcev, nastopajočih in organizatorjev.

Source
STA
Back to top button