Februarja na letni ravni deflacija, na mesečni rast cen

V Sloveniji so se februarja cene življenjskih potrebščin v letni primerjavi znižale za odstotek, k deflaciji pa so največ prispevale nižje cene naftnih derivatov. Na mesečni ravni so se cene predvsem zaradi dražjih počitniških paketov in naftnih derivatov zvišale, inflacija je bila 0,3-odstotna, je danes sporočil državni statistični urad.

Cene so se februarja na letni ravni znižale, potem ko je Slovenija februarja lani beležila dveodstotno inflacijo. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila -0,5-odstotna, februarja lani pa 1,8-odstotna.

Blago se je v enem letu pocenilo za 1,3 odstotka, storitve pa za pol odstotka. Poltrajno blago se je v enem letu pocenilo za 3,7 odstotka, blago dneve porabe za odstotek. Cene trajnega blaga so bile v povprečju enake kot februarja lani.

Naftni derivati so se februarja letos glede na enak lanski mesec pocenili, njihove nižje cene pa so k deflaciji na letni ravni prispevale pol odstotne točke. Goriva in maziva za osebna vozila so se pocenila za 10 odstotkov, tekoča goriva pa za 3,6 odstotka.

Deflacijo je februarja sicer za 0,2 odstotne točke ublažila 5,3-odstotna podražitev tobaka.

Mesečna inflacija je bila medtem v največji meri posledica višjih cen počitniških paketov in naftnih derivatov. Počitniški paketi so se podražili za 8,9 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila za 3,9 odstotka, tekoča goriva pa za 2,9 odstotka. Podražitve počitniških paketov in naftnih derivatov so mesečno inflacijo zvišale za po 0,2 odstotne točke.

Po 0,1-odstotne točke so k mesečni inflaciji prispevale še za 1,7 odstotka višje cene pohištva in stanovanjske opreme ter za pol odstotka višje cene hrane.

Zimske razprodaje so se letos po navedbah statističnega urada zavlekle tudi v februar. Za 3,7 odstotka nižje cene oblačil v primerjavi z januarjem so mesečno inflacijo ublažile za 0,2 odstotne točke, 2,4-odstotna pocenitev farmacevtskih proizvodov pa še za 0,1 odstotne točke.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v februarju -1,1-odstotna, potem ko je bila februarja lani dveodstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je znašala -0,8 odstotka, v enakem obdobju leto prej pa 1,8 odstotka. Mesečna rast cen je bila 0,2-odstotna.

Source
STA
Back to top button