FAZ o svobodi slovenskih medijev pod premierjem Janšo

Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v luči sredine razprave o položaju medijev v Sloveniji v Evropskem parlamentu v članku na svoji spletni strani piše o tem, kako svobodni so mediji pod slovenskim premierjem Janezom Janšo. Med drugim govori o sporu med premierjem in STA ter o tem, da so mediji v Sloveniji pretežno levo-liberalni.

“Janez Janša je v klinču z nekaterimi domačimi mediji že vse, od kar je pred dobrim letom znova zasedel premierski položaj. Na svojem najbolj priljubljenem mediju ‘Maršal Twito’ precej z lahkoto določenim novinarjem očita, da so lažnivci,” v sredinem članku pišeta bruseljski in dunajski dopisnik nemškega časnika, ki povzemata razpravo v Evropskem parlamentu.

Pri tem omenjata, da trenutno najbolj razburja premierjev spopad s Slovensko tiskovno agencijo, od katere vlada zahteva podatke o zaposlenih in naročnikih. “Ker se STA temu upira, je urad za komuniciranje ustavil financiranje, vendar pa tiskovna agencija nadaljuje svoje delo,” še navaja FAZ. Zdaj Janša od direktorja STA zahteva, da ta odgovarja za svoja nezakonita dejanja, pri čemer po navedbah časnika ni znano, za kaj konkretno gre.

Dodaja, da tudi kritiki ne skoparijo z očitki na račun vodje krščanskodemokratske SDS. “Spopad z Janšo, ki je že več kot 30 let markantna osebnost v slovenski politiki in že tretjič predsednik vlade, sega daleč nazaj,” poudarja.

Dopisnika iz Bruslja in Dunaja pišeta še, da Janšo velikokrat primerjajo z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, s katerim ima tudi dejansko tesno politično partnerstvo.

Medijska krajina v Sloveniji je sicer po njuni oceni “pretežno levo-liberalna, kljub temu da obstajajo nekateri Janši naklonjeni mediji”, ki se financirajo tudi z denarjem iz Madžarske.

Source
STA
Back to top button