Fajonova: Za vlado 41 glasov ni začetek, temveč konec; Janša ga čuti

Predsednica SD Tanja Fajon je v današnjem sporočilu za javnost navedla, da ni razočarana nad rezultatom glasovanja o konstruktivni nezaupnici, saj da je pokazal politično realnost. Ocenjuje, da dejstvo, da poslanci SDS niso prevzeli glasovnic, kaže, da jih je strah in da za vlado 41 glasov ni začetek, temveč konec. “Janša ga čuti,” meni Fajonova.

Fajonova je zapisala, da so Socialni demokrati držali obljubo in prispevali vse svoje glasove za konstruktivno nezaupnico, pa tudi, da v opoziciji vedno boljše sodelujejo. “Naša enotnost je naša zmaga. 40 glasov zato ni konec, ampak nov začetek,” je navedla.

Ravnanja Janše in SDS pa po njenih besedah kažejo na strah. “Kajti vse poteze, vsi zapisi, napadi, tudi osebne žalitve, ki smo in sem jih deležna od premierja in njegovih zvestih vojakov, so zgolj izraz strahu. Pravzaprav so pomilovanja vredni. Ne znajo, ne zmorejo drugače. Junaki se kažejo v dejanjih, Janša pa se je s svojimi poslanci zgolj sramotno potuhnil,” je navedla.

“Če so številke opomin za nas, da kandidat za mandatarja tokrat ni bil pravi in da bi verjetno uspeli z drugim, je to še veliko večja in težja lekcija za vlado,” je zapisala. Po njeni oceni Janša čuti konec, zato je “obrnil svojo ploščo”. “‘Sedaj ni čas za zamere’. Od človeka, ki že 30 let živi na žrtveniku in v zamerah in se hrani s cinizmom, je to izjava praznih, puhlih besed,” je navedla.

Dodala je še, da je razočarana nad drugimi poslanci, ki niso prevzeli glasovnic, in nad tem, “da za besedami o domoljubju ne stoji iskrena skrb za prihodnost Slovenije, ampak goli oportunizem, preračunljivost, pohlep in razdiralnost, ki so najudobnejše orodje retrogradne desnice in njenih prikritih podrepnikov, da se skozi strah in totalitarnost oklepajo oblasti, pa naj ljudi in državo stane kar in kolikor hoče”.

“Nekaterim je očitno v ključnem trenutku zmanjkalo poguma in pokončnosti – njihove neveljavne glasovnice imajo velik pomen. Če si niso upali v ponedeljek, si bodo morda v prihodnje,” je zapisala.

Konstruktivno nezaupnico, ki je DZ v ponedeljek ni izglasoval, so predlagali poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS. Kandidata za predsednika vlade Karla Erjavca je na tajnem glasovanju podprlo 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene. Šest glasovnic je bilo neveljavnih.

Source
STA
Back to top button