Fajonova na Mosu o pomenu krepitve gospodarske diplomacije

Gospodarska diplomacija je eden ključnih stebrov zunanje politike, zato je njena krepitev ena izmed prioritet zunanje ministrice Tanje Fajon, je ob začetku dneva slovenske gospodarske diplomacije na Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva (Mos) dejala ministrica. Napovedala je krepitev mreže ekonomskih svetovalcev na diplomatskih predstavništvih.

 

Kot je ob začetku 11. dneva slovenske gospodarske diplomacije dejala Fajonova, bo zunanja politika v kar največji meri sledila potrebam slovenskega gospodarstva in njegovi uspešni internacionalizaciji.

Ob tem je zagotovila, da se bodo še naprej močno angažirali v največjih gospodarskih partnericah Slovenije, kot so Nemčija, sosednje države in države Zahodnega Balkana. Napovedala je obenem iskanje priložnosti na potencialnih novih trgih v Srednji in jugovzhodni Azija ter Afriki, so v sporočilu za javnost zapisali na zunanjem ministrstvu.

“Odločno bomo pomagali slovenskemu gospodarstvu z odpiranjem vrat na novih trgih,” je ministrica dejala zbranim. To bodo med drugim storili z odpiranjem novih diplomatskih predstavništev tam, kjer so za odprtje posebej zainteresirana slovenska podjetja.

Po besedah Fajonove sta gospodarstvo in zunanja politika tista, ki gradita podobo Slovenije v tujini in s tem soustvarjata zaupanje v državo in njeno privlačnost za tuje vlagatelje. Skupna naloga je državo predstaviti kot moderno, zeleno, inovativno in odprto, z visoko izobraženim kadrom.

“Dodatno bomo okrepili mrežo ekonomskih svetovalcev na diplomatskih predstavništvih in jim omogočili boljše pogoje dela,” je povedala ministrica. Kot je pojasnila, v tujini trenutno deluje 58 diplomatskih predstavništev in konzulatov, na njih se le 17 diplomatov v tujini ukvarja z ekonomskim področjem.

To je po oceni Fajonove premalo, na kar jo, kot je pojasnila, opozarjajo tudi slovenska podjetja. Ob tem je podala zavezo k hitremu ukrepanju.

Uvodnim nagovorom je sledila okrogla miza z naslovom Kaj lahko skupaj naredimo, da bomo na področju energetike zavarovali prihodnost in blaginjo državljanov Slovenije? Na panelu pa so sodelovali predsednik uprave Bisola Uroš Merc, direktor Elesa Aleksander Mervar, direktor podjetja NGEN Roman Bernard, glavna direktorica Geoplina Vanja Lombar in glavni direktor Plinovodov Marjan Eberlinc.

Sodelujoči na okrogli mizi so predstavili izzive energetske diverzifikacije pri iskanju alternativnih virov s poudarkom na obnovljivih virih energije. Spregovorili so tudi o vojni v Ukrajini in njenih negativnih posledicah pri zagotavljanje potrebne energetske in prehranske varnosti.

Fajonova se je ločeno sestala s predstavniki energetskih podjetij, ki so sodelovali na okrogli mizi, in jim ponudila podporo in pomoč slovenske diplomacije, so še sporočili iz ministrstva.

Source
STA
Back to top button