Fajon za vzpostavitev rednega dialoga med EU in Zahodnim Balkanom

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se je na današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU v Luxembourgu zavzela za vzpostavitev rednega političnega dialoga z državami Zahodnega Balkana. Ob tem je poudarila, da od partnerjev v regiji pričakujejo, da bodo podpirali “ključne vrednote EU, vključno s skupno zunanjo in varnostno politiko”.

“Želim si, da bi z državami Zahodnega Balkana vzpostavili reden politični dialog, ki je ključen za našo varnost. Pričakujem, da bodo vsi partnerji Zahodnega Balkana uskladili svojo zunanjo in varnostno politiko z evropsko,” so besede Fajon navedli na zunanjem ministrstvu.

V ospredju današnjega delovnega kosila ministrov EU s kolegi iz šestih zahodnobalkanskih držav je bila namreč uskladitev njihove zunanje politike z zunanjo politiko EU, predvsem pri izvajanju sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino.

Fajon je obenem spomnila na t. i. blejsko zavezo, ko je predsednik Evropskega sveta Charles Michel avgusta lani na Blejskem strateškem forumu dejal, da morajo biti unija in države Zahodnega Balkana do leta 2030 pripravljene na širitev.

Ta zaveza po ministričinih besedah predstavlja pomembno sporočilo državam v regiji na njihovi poti v EU, so sporočili z MZEZ.

“Od naših partnerjev v regiji pričakujemo, da bodo podpirali ključne vrednote EU, vključno s skupno zunanjo in varnostno politiko, ter jasno zavezanost izvajanju reform in konstruktivno reševanje izzivov. Na strani EU pa je, da naredi odločne korake v smer širitve unije, saj to zahtevajo spremenjene geopolitične okoliščine. Zdaj je čas, da naredimo korak naprej,” je povedala.

Naslednji korak na poti v unijo se sicer v sredo obeta Črni gori. V Bruslju bo namreč potekala medvladna konferenca, na kateri bosta EU in Črna gora obravnavali vmesno poročilo o napredku te države na področjih pravosodja, temeljnih svoboščin in varnosti. To bo omogočilo začetek pogovorov o zapiranju določenih pogajalskih poglavij.

Fajon je v izjavi za novinarje ob robu zasedanja v Luxembourgu pozdravila sklic medvladne konference. “To je zelo pozitivna novica za Črno goro, Črnogorci si jo zaslužijo,” je dejala.

Obenem je potrdila, da je visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell posebnemu odposlancu za dialog Beograd-Priština in druga regionalna vprašanja Miroslavu Lajčaku podaljšal mandat do konca januarja 2025. Imenovanje njegovega naslednika na položaju, za katerega se zanima tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor, bo tako Borrell prepustil naslednjemu visokemu predstavniku za zunanjo in varnostno politiko.

Back to top button