Fajon: Varnostni sporazum z Ukrajino ta teden ne bo pripravljen za podpis

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Luxembourgu potrdila, da pogajanja o varnostnem sporazumu med Slovenijo in Ukrajino še niso končana, tako da ta teden še ne bo pripravljen za podpis. Pojasnila je, da gre za pravno nezavezujoč akt, ki ga lahko podpiše “praktično kdorkoli z vrha države”.

“Pogajanja z Ukrajino še niso končana. Kot je znano, je ukrajinska stran zahtevala dodatna pojasnila,” je v Luxembourgu dejala Fajon. Kot razume, torej sporazum ta teden še ne bo pripravljen za podpis.

Dodala je, da je bila ena od priložnosti za podpis sporazuma za četrtek predvideni obisk predsednice republike Nataše Pirc Musar v Kijevu, vendar pa bo zagotovo še kakšna priložnost.

Po ministričinih besedah gre namreč za pravno nezavezujoč akt in ga lahko podpiše “praktično kdorkoli z vrha države”. Sporazum, za katerega zakon o zunanjih zadevah ne velja, bo sicer moral še skozi vlado, z njim pa se bo seznanil tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko, je še povedala.

Da je varnostni sporazum z Ukrajino še v fazi usklajevanja, so že pred tem pojasnili v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba. Kijev namreč ni bil zadovoljen z osnutkom, v katerem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči Ukrajini.

Pirc Musar je v soboto napovedala, da bo sporazum podpisala med svojim četrtkovim obiskom v Kijevu. Danes pa so iz njenega urada sporočili, da so predlog za podpis sporazuma prejeli z ministrstva za zunanje in evropske zadeve v večmesečnem postopku priprav na obisk predsednice v Ukrajini. Po njihovih navedbah so jim na MZEZ zagotovili, da bo sporazum pravočasno usklajen in pripravljen, pa tudi, da ima predsednica vsa pooblastila, da tak sporazum podpiše.

Fajon je sicer na današnjem ministrskem zasedanju v Luxembourgu spomnila, da je slovenska vlada nedavno sprejela sklep, da bo letos za humanitarno pomoč in obnovo Ukrajine namenila dodatnih pet milijonov evrov, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Obenem je pozdravila sklic medvladnih konferenc z Ukrajino in Moldavijo, s katerima bosta ti dve državi v torek uradno začeli pogajanja o vstopu v EU. “To je pomemben in velik korak obeh držav na poti v unijo,” je povedala.

Glede mirovnega procesa, ki se je začel sredi meseca s konferenco v Švici, pa je povedala, da gre za korak v pravo smer, a bo moral za mizo prej ali slej sesti tudi ruski predsednik Vladimir Putin, so navedli na MZEZ.

Back to top button