Fajon s kolegom iz Združenih arabskih emiratov o pomoči otrokom iz Gaze

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je danes na delovnem obisku v Ljubljani gostila zunanjega ministra Združenih arabskih emiratov (ZAE) Abdulaha bin Zajeda Al Nahjana. Največ pozornosti sta namenila krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, govorila pa sta tudi o možnostih za pomoč Slovenije otrokom z območja Gaze.

Mesec dni po pogovorih v Abu Dabiju, kjer se je Fajon ustavila v okviru bližnjevzhodne turneje, sta se z Zajedom ob dvostranskih odnosih danes pogovarjala tudi o aktualnih mednarodnih temah, predvsem Bližnjem vzhodu in rešitvi izraelsko-palestinskega konflikta, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Po besedah ministrice sta govorila o tem, kako bi lahko Slovenija pomagala otrokom iz Gaze, torej tam, kjer so Združeni arabski emirati doslej storili ogromno, o tem, “kako bi otrokom iz Gaze Slovenija skušala pomagati preko ZAE”.

Z Zajedom sta se sicer že v pogovorih v Abu Dabiju zavzela za krepitev humanitarne pomoči za Gazo. Ministrica se je tudi zavzela za izboljšanje gospodarskega sodelovanja med državama in pozvala k odprtju veleposlaništva ZAE v Sloveniji.

Po pogovorih o poglabljanju odnosov, pa je Fajon danes izrazila zadovoljstvo, da imajo Združeni arabski emirati interes za naložbe v Sloveniji in povečanje trgovinske menjave.

Kot je dejala, jih zanimajo turizem, gospodarstvo in promet, pa tudi umetna inteligenca. “Veliko sva govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja in o sklenitvi treh memorandumov o sodelovanju v bližnji prihodnosti. Ob tem jih zanimajo tudi obnovljivi viri in tehnologije,” je izjavila.

Ministrica je v pogovoru poudarila tudi, da vidi možnost za vzpostavitev sodelovanja med državama tudi na področju kulture, visokega šolstva in med diplomatskimi akademijami, so še sporočili z ministrstva.

Back to top button