Fajon napovedala novo humanitarno pomoč za Sirijo

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes ob robu zasedanja zunanjih ministrov članic EU v Bruslju udeležila tudi mednarodne konference v podporo prihodnosti Sirije in regije. Pozdravila je prizadevanja posebnega odposlanca ZN Geira Pedersena za doseganje napredka glede konflikta v Siriji in napovedala novo humanitarno pomoč Slovenije.

“Sirsko ljudstvo že več kot 13 let trpi uničenje, smrt, grobe kršitve človekovih pravic in živi v obupu. Konec konflikta in uspešna politična tranzicija v Siriji bi se že zdavnaj morala zgoditi,” je Fajon dejala na konferenci, ki so se je udeležili zunanji ministri članic EU, držav Bližnjega vzhoda in drugih držav ter visoki predstavniki agencij ZN in regionalnih organizacij.

Vse akterje je pozvala, naj delujejo v dobri veri in za dobro Sirije. “Potrebna je temeljita vključenost in sodelovanje s posebnim odposlancem ZN Pedersenom pri ponovnem zagonu političnega procesa pod sirskim vodstvom. Le politična rešitev za končanje tega konflikta lahko sirskemu ljudstvu povrne upanje,” je dodala.

Ministrica je prav tako poudarila, da bo Slovenija še naprej pomagala Siriji, in napovedala nov prispevek za humanitarno pomoč v višini dvesto tisoč evrov, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Slovenija se sicer že od leta 2013 redno odziva na humanitarne razmere v Siriji in v sosednjih državah s prispevki mednarodnim organizacijam v skupni višini 1,15 milijona evrov. Poleg tega je v obdobju preteklih petih let prispevala več kot 1,1 milijona evrov za izvajanje humanitarnih projektov v Siriji.

Ob robu konference se je Fajon sestala z libanonskim kolegom Abdalahom Boujem Habibom, s katerim sta govorila o razmerah v regiji in o podpori EU sirskim beguncem.

Back to top button