Fajon in Šukri pozvala k premirju v Gazi

Slovenija obsoja napade na civiliste ter poziva k premirju in neoviranemu dostopu do humanitarne pomoči v Gazi, je na današnji novinarski konferenci ob obisku egiptovskega kolega Sameha Hasana Šukrija dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Šukri pa je obsodil prisilno razseljevanje prebivalcev Gaze in mednarodno skupnost pozval k ukrepanju.

“Slovenija od vsega začetka poziva k trajnemu premirju v Gazi. Priča smo humanitarni katastrofi in nevzdržnemu številu umrlih. Samo premirje bo prineslo mir, Egipt pa ima pri tem pomembno strateško vlogo,” je izpostavila Fajon ter izrazila upanje, da bo kmalu doseženo premirje.

Egiptovskemu kolegu se je zahvalila za pomoč pri evakuaciji slovenske družine iz Gaze ter za zavzeto delo Egipta v pogajanjih med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Šukri je medtem pohvalil stališče Slovenije do dogajanja v Gazi in pozval k čimprejšnji sklenitvi premirja. “Konflikt bo mogoče rešiti le z vzpostavitvijo dveh držav ter s tem, da se poskrbi tako za varnost Izraela kot Palestincev,” je pojasnil.

Obsodil je prisilno razseljevanje prebivalcev Gaze. “Mednarodna skupnost mora jasno ukrepati proti tistim, ki so odgovorni za prisilno razseljevanje prebivalcev,” je poudaril. Prepričan je, da bi krepitev izraelskih vojaških dejavnosti na jugu Gaze le še zaostrilo razmere v enklavi. Ob tem pa je opozoril, da se prebivalci severa Gaze soočajo s hudo lakoto in da hrane primanjkuje tudi na jugu.

Prav tako je zavrnil nedavna medijska poročanja o morebitni zamrznitvi mirovnega sporazuma med Izraelom in Egiptom v primeru obsežne izraelske vojaške operacije v Rafi. “Egipt bo sporazum, sklenjen pred več kot 40 leti, spoštoval, dokler ga bo spoštoval Izrael,” je dodal.

Šukri in Fajon sta razpravljala tudi o napetostih v Rdečem morju. “Gre za eno najpomembnejših svetovnih trgovinskih poti, zato si je treba prizadevati za stabilizacijo razmer. Zavedamo se možnih posledic, saj je naša Luka Koper eno najpomembnejših trgovinskih vozlišč v Sloveniji,” je pojasnila Fajon.

Po navedbah zunanjega ministrstva je Egipt najpomembnejši gospodarski partner Slovenije v Afriki. V luči tega sta se ministra strinjala, da so odnosi med državama odlični, a da obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti za sodelovanje.

Kot možna področja za krepitev sodelovanja sta izpostavila informacijsko-komunikacijske tehnologije, umetno inteligenco, izobraževanje, znanost, turizem, kmetijstvo in šport. “Poseben poudarek smo namenili tudi področju voda, kjer se bo nadaljeval dialog v smeri podpisa memoranduma za upravljanje z vodami v bližnji prihodnosti,” je dodala Fajon.

Ministra sta se danes udeležila drugega zasedanja skupne slovensko-egiptovske komisije za gospodarsko sodelovanje. Šukri pa se bo v okviru uradnega obiska danes sestal tudi s predsednico republike Natašo Pirc Musar, premierjem Robertom Golobom in gospodarskim ministrom Matjažem Hanom.

Back to top button